Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:427 (2022-2023)
Innlevert: 17.11.2022
Sendt: 17.11.2022
Besvart: 22.11.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vil statsråden sørge for at landsdekkende særtilbud i fritt behandlingsvalg, fortsatt vil være landsdekkende, eller vil hun legge ansvaret på de regionale helseforetakene og derfor sørge for at postnummeret ditt, og hvilket helseforetak man sogner til, blir avgjørende for om man får tilgang til hjelpetilbudet dersom helseforetaket i det heletatt ønsker å inngå avtale?

Begrunnelse

Barnas Fysioterapisenter har et særegent tilbud til barn, og mange familier fra hele landet benytter seg derfor av tilbudet deres. Barnas Fysioterapi er ikke det eneste eksempelet på særtilbud som lokker til seg brukere fra hele landet. Med avviklingen av fritt behandlingsvalg (FBV) vil tilbud som i dag er tilgjengelige over hele landet, i stedet måtte inngå avtaler med sitt regionale helseforetak og blir derfor et tilbud innad i det gitte foretaksområdet – dersom man i det heletatt er så heldig å få en avtale.
Tre av de fire regionale helseforetakene sier selv i høringen av avviklingen av fritt behandlingsvalg at de ikke har behov for å kjøpe ekstra kapasitet gjennom anbud. Om man legger det til grunn, samtidig som det fra regjeringspartienes hold påstås at helsetilbudet vil styrkes gjennom avviklingen av fritt behandlingsvalg, kan man tolke det som at man vil ha et tilsvarende tilbud som Barnas Fysioterapisenter i hvert enkelt helseforetak. For undertegnede virker det både urealistisk og mindre økonomisk gunstig, enn å ha gode landsdekkende særtilbud, med gode fagmiljøer gjennom FBV.
Spørsmålsstiller mener avviklingen av fritt behandlingsvalg enkelt og greit vil føre til et svakere tilbud til landets brukere og pasienter, på grunn av regjeringens ideologiske skylapper, som peker på at mest mulig statlig styring og kontroll gir det beste tilbudet. Det er selvfølgelig helt feil. Gode tilbud avhenger av sterke fagmiljøer, innovasjon, nytenkning, konkurranse og valgfrihet. Fritt behandlingsvalg går ikke bare ut på å kunne velge det tilbudet man liker best, men også å velge vekk tilbud som ikke fungerer for deg selv.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg viser til at jeg har bedt de regionale helseforetakene om å vurdere hvorvidt godkjente virksomheter i fritt behandlingsvalgordningen i dag leverer tjenester som oppfyller et viktig nasjonalt eller regionalt behov og påse at slike tjenester også i fremtiden gjøres tilgjengelige.
Jeg understreker at det ligger til de regionale helseforetakene å sørge for tilstrekkelig kapasitet for å ivareta behovene for nødvendig spesialisthelsetjenester for hele befolkningen i helseregionen, samt å beslutte hvilke metoder som kan tilbys i spesialisthelsetjenesten.
Jeg viser til at både Helse Midt-Norge RHF og Helse Vest RHF i 2022 har gjennomført anskaffelser innenfor områder som er sentrale i godkjenningsordningen, herunder psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Helse Vest RHF har en pågående anskaffelse innen spesialisert rehabilitering, hvor Barnas fysioterapisenter er en relevant aktør. Helse Sør-Øst RHF har gjennomført en anskaffelse innen de fleste av de somatiske fagområdene som inngår i ordningen, med en kostnadsramme som er fire ganger så stor som de gamle avtalene. Videre har de anskaffet tjenester innenfor intensiv trening og habilitering til barn, ungdom og voksne med nevrologiske sykdommer og skader der bevegelse er en av hovedutfordringene. Helse Sør-Øst RHF vurderer også å gjennomføre en hurtig tilleggsanskaffelse innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling dersom godkjenningsordningen avvikles.
Pasientens rett til å velge behandlingssted, herunder hos private avtaleparter, gjelder hele landet – også behandlingssteder utenfor egen helseregion. Det vil fremdeles gjelde dersom godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg avvikles.
Hensynet til samling av kompetanse og god ressursbruk tilsier at enkelte tilbud i spesialisthelsetjenesten må sentraliseres regionalt eller nasjonalt. Det er en sentral del av de regionale helseforetakenes sørge for-ansvar å planlegge og styre funksjonsfordeling, lokalisering og dimensjonering av tilbudene de har ansvar for.