May Helen Hetland Ervik (FrP): Finnes det eksempler fra forvaltningspraksis på at Mattilsynet har akseptert resultater av gentester som bevis ved vurderingen av om storfe kan identifiseres i henhold til sporbarhetsregelverket, og hva gjør Landbruks- og matdepartementet for å sikre at Mattilsynets tolkning av sporbarhetsregelverket for storfe er i samsvart med våre internasjonale forpliktelser gjennom EØS-avtalen?
Begrunnelse
I svar til mitt tidligere innsendt spørsmål av 21.10.2022 svarer landbruks- og matministeren at det ikke stemmer, at Mattilsynet avviser resultater av gentester som bevis ved vurderinger av om storfe kan identifiseres i henhold til sporbarhetsregelverket. «Spørsmålet i disse sakene er om gentester er egnet til å bevise identifikasjon og sporbarhet på det nivået som regelverket krever», heter det videre i svaret.
I en serie artikler i Norsk Landbruk høsten 2022 er det rettet skarp kritikk mot Mattilsynets tolkning av sporbarhetsregelverket for storfe. En tidligere ansatt i Mattilsynet har uttalt til bladet at Mattilsynet feiltolker regelverket, og at Mattilsynet ikke tar hensyn til formålet med regelverket, som er mattrygghet og dyrehelse. En annen tidligere inspektør i Mattilsynet mener Mattilsynet frykter reaksjoner fra ESA dersom regelverket blir praktisert mer pragmatisk, og at
«i håndhevelsen av EØS-regelverk er vi mer katolske enn paven».
Slik jeg oppfatter det har ikke Landbruksministeren besvart spørsmålet om Mattilsynets praksis på dette området er i samsvar med våre internasjonale forpliktelser gjennom EØS-avtalen. Ettersom det stadig fremkommer påstander i media om at Mattilsynet feiltolker sporbarhetsregelverket for storfe, tillater jeg meg igjen å spørre om hva Landbruks- og matdepartementet gjør for å sikre at Mattilsynets tolkning av sporbarhetsregelverket for storfe er i samsvart med våre internasjonale forpliktelser gjennom EØS-avtalen. Som tidligere påpekt aksepterer Storbritannia, som har hatt det samme EU-regelverket som Norge, DNA-test for identifikasjon av storfe.
I en annen artikkel i Norsk Landbruk 15.11.22 hevder en veterinær at Mattilsynet har feiltolket EØS-regelverket og lagt til grunn at det ikke finnes et grensenivå for kloramfenikol i EØS-regelverket. Det viser seg nå at det finnes regler om grensenivå for kloramfenikol i EØS-regelverket, og at Mattilsynet kan ha fattet vedtak om destruksjon av flere sauebesetninger på sviktende grunnlag. En nærliggende tanke er da at Mattilsynets tolkning av sporbarhetsregelverket for storfe kan være feil.