Skriftlig spørsmål fra Marian Hussein (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:440 (2022-2023)
Innlevert: 17.11.2022
Sendt: 18.11.2022
Besvart: 28.11.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Marian Hussein (SV)

Spørsmål

Marian Hussein (SV): Foreningen Tryggere Rusmiddelpolitikk roper i dag varsko om at det er farlig syntetisk opioid i omløp i Oslo og Bergen. Dette er beregnet til å være tre ganger så sterkt som fentanyl, og samtidig ikke mulig å påvise med fentanylstrimler. Det er allerede påvist flere overdoser som følge av dette stoffet.
Hvilke strakstiltak vil statsråden innføre for å redusere faren for flere overdoser, og vil statsråden vurdere å innføre et lavterskel substitusjonstilbud?

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg er kjent med varselet fra FHI, som også gikk til Helsedirektoratet, om hendelser og dødsfall knyttet til det syntetiske opioidet protonitazen. Jeg deler representanten Husseins bekymringen. Vi vet fra tidligere hendelser der partier med særlig potent heroin har vært i omløp, hvor viktig det er å få denne informasjonen raskt ut til brukere av illegale rusmidler.
Det operative ansvaret ved slike hendelser ligger hos tjenestene. Jeg er informert om at Helsedirektoratet responderte på varselet fra FHI ved å sende ut informasjon til det kommunale overdosenettverket, overdosekoordinatorer i Bergen og Oslo, samt til de syv regionale kompetansesentrene innen rusområdet (Korus). Disse formidlet varselet videre til kommunale lavterskeltilbud og andre relevante aktører som er i kontakt med brukerne og kan gi råd og anbefalinger om hvordan overdoserisiko kan reduseres. Sammen med innsatsen til organisasjoner som FTR, FHN med flere, kan vi nå mange brukere med viktig informasjon.
Vi vil ikke kunne fjerne all risiko for overdose og overdosedødsfall som følge av at særlige farlige stoffer er i omløp. Vi har i dag trolig heller ikke et tilstrekkelig godt system for å sikre at informasjon når helt frem til brukere. Derfor vil jeg i arbeidet med forebyggings- og behandlingsreformen for rusfeltet, som legges frem i 2023, også vurdere om det bør etableres et bedre varslingssystem ved økt overdosefare, for eksempel som følge av nye stoffer på det illegale markedet.
Lavterskel-LAR inngår i den nye retningslinjen for LAR. Dette skal bidra til at flest mulig personer i målgruppen som har behov for og som ønsker medikamentell behandling, blir vurdert for det. Det legges i retningslinjen vekt på økt brukerinnflytelse, bedre individuell tilpasning, samt bruk av flere legemidler. Lavterskel-LAR er allerede opprettet i de fleste større byene og vi legger gjennom forslaget til budsjett for 2023 til rette for utprøving av medikamentell behandling også for personer med avhengighet til benzodiazepiner og sentralstimulerende midler.
Når det gjelder lavterskel-LAR som overdosereduserende tiltak, så er det også av betydning at vi innhenter mer kunnskap om hvem som tar overdose og som dør av nye syntetiske stoffer som protonitazen. Det er også viktig at vi får vite hvor og hvordan de erverver slike stoffer. Dersom dette også omfatter, eller i hovedsak ikke er, personer som nås av lavterskeltilbudene, men såkalte rekreasjons- eller eksperimentbrukere – så må vi også se på andre virkemidler enn lavterskel-LAR.
Jeg viser for øvrig til mitt svar på spørsmål 451 fra representanten Rasmus Hansson.