Skriftlig spørsmål fra Tage Pettersen (H) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:463 (2022-2023)
Innlevert: 18.11.2022
Sendt: 21.11.2022
Besvart: 28.11.2022 av barne- og familieminister Kjersti Toppe

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Kan statsråden redegjøre for hva som skal erstatte det gode spesialtilbudet som Bufdir nå legger ned for «barn som er til fare for seg selv eller andre» og hvorfor dagens tilbud er besluttet nedlagt etter en prøveperiode på kun to år?

Begrunnelse

Avisa Budstikka har 17. november et oppslag om at Bufdir nå legger ned spesialtilbudet for «barn som er til fare for seg selv eller andre».
Våren 2019 besluttet Bufetat å gå i gang med et prøveprosjekt, som svar på et behov synliggjort av flere aktører: to institusjonsplasser øremerket barn som er til fare for seg selv eller andre. I tillegg ble det opprettet et ambulerende team som bistår barnevernsinstitusjoner når det er behov. Tilbudet ble opprettet som et prøveprosjekt, med egen avdeling i en allerede eksisterende institusjon i Vestby.
Til avisen uttaler regiondirektør Ingrid Pelin Berg i Bufetat region øst at de er i sluttfasen av utprøvingsperioden, men at Bufdir nettopp har besluttet at disse tiltakene ikke skal videreføres som prosjekt etter nyttår.
Bare to år etter at prøveprosjektet åpnet dørene, er det kroken på døra. Staten skylder på økonomi.
Asker kommune er av de som har hatt ungdom plassert i tilbudet og sier at erfaringene med tiltaket er godt, og de mener det er beklagelig hvis tilbudet legges ned.
Budstikka har tidligere beskrevet situasjonen i et ungdomsmiljø i Heggedal. Der har det vært flere grove voldshendelser, trusler og utpressing over en lengre periode. Flertallet av de involverte er under den kriminelle lavalder.
Gry Lene Sem, som er sjef for politiet i Asker og Bærum innrømmer at de i noen tilfeller mangler hensiktsmessige verktøy for å håndtere saker med barn under kriminell lavalder. Til Budstikka sier hun at det mangler institusjonsplasser som er egnet til å hindre rømninger, og aller viktigst: Gi et skreddersydd og helhetlig hjelpetilbud til disse ungdommene under trygge og forutsigbare rammer.
Divisjonsdirektør Jan Kato Fremstad i Bufdir peker på økonomiske rammer slik det foreligger i forslag til statsbudsjettet, som hovedgrunn til at tilbudet ikke videreføres. Avisen siterer han på at de heller vil satse på andre tiltak, men det sies imidlertid ikke noe om hva disse tiltakene er.

Kjersti Toppe (Sp)

Svar

Kjersti Toppe: Representanten viser til pilotprosjektet «Støttespillerne» i Bufetat region aust. Prosjektet var ikkje særleg retta inn mot rømmingar eller barn under den kriminelle lågalderen, slik det går fram i bakgrunnen for spørsmålet. Tenesta skulle gi ekstra støtte til barnevernsinstitusjonar og ungdom når det var høg risiko knytt til ein ungdom, til dømes for at ungdommen satt sitt eige eller andre sitt liv og helse i stor fare eller for å førebygge flyttingar når institusjonen ikkje klarte å dekke ungdommens behov. Dette har vore ein tidsbegrensa pilot. Sjølv om denne piloten ikkje vert vidareført, vil målgruppa bli teken vare på. Bufdir og Bufetat fortsett arbeidet med å styrke tilbodet til dei mest utsette barna i institusjon på andre måtar.
Pilotprosjektet «Støttespillerne» bestod av to tilbod, eit ambulant team som reiste ut til institusjonar, og ein institusjonsavdeling med to korttidsplassar for ungdom. Prosjektet hadde oppstart 1. januar 2021, og skulle vare til april 2022, men blei forlenga til 31. desember 2022. «Støttespillerne» representerte ein ny måte å jobbe på, og prosjektet blei evaluert. Dette har vore eit grunnlag for viktig informasjon, blant anna om korleis barna og dei tilsette har opplevd tilbodet.
Når det gjeld verknadene av dei to korttidsplassane på institusjon, har Bufdir vurdert at relevante alternativ vil vere å byggje opp kompetansen i akuttinstitusjonane, auke bemanninga og gjere bygningstilpasningar som i større grad er tilpassa barna sine behov.
Når det gjeld dei ambulerande støtteteama som skal bistå institusjonane i å ta vare på barna og hindre utilsikta flyttingar, har Bufdir vurdert at dette kan vere eit viktig tiltak for å vidareutvikle Bufetat sitt institusjonstilbod. Det er fleire av Bufetat sine regionar som har etablert liknande støtteteam innanfor deira eigne budsjett. Sjølv om direktoratet har vurdert at det per no ikkje bør øyremerkast midlar til ambulante støtteteam i 2023, står regionane fritt til å disponere midlar innanfor deira eiga budsjett til dette.
Bufdir arbeider kontinuerlig med å styrkje institusjonane, slik at tilbodet er av høg kvalitet, og at barna som bur der får det tilbodet dei treng. I samband med dette, har Bufdir sagt at erfaringane frå pilotprosjektet «Støttespillerne» er verdifulle for direktoratet sitt vidare arbeid med å utvikle institusjonane. Eg har gitt Bufdir fleire oppdrag med frist i 2023, knytt til utvikling av tilbodet i dei situasjonane «Støttespillerne» var retta mot, mellom anna knytt til ambulant psykisk helsehjelp til barn i institusjon og å utvikle eit system for å vurdere og handtere risiko hos barn som bur på institusjon.
Det er ei målsetting at statlege institusjonar skal ta hand om barna med dei største utfordringane. Bruken av ideelle leverandørar skal aukast, og kapasiteten i statlege institusjonar skal nyttast betre, slik et ein reduserer kjøp frå kommersielle leverandørar, herunder enkeltkjøp. I statsbudsjettet for 2022 blei det prioritert 150 mill. kroner til omstilling og styrking av dei statlege institusjonane. Arbeidet blir vidareført i 2023.