Bjørnar Moxnes (R): Vil statsråden bruke de 8 ufravikelige kravene som stortingsflertallet stilte for å gi sitt samtykke til EUs tredje energimarkedspakke som utgangspunkt for reforhandling med EU, slik Alternativ energikommisjon anbefaler, eller har Nikolai Astrup (Høyre) rett i at kravene først og fremst var ment til å berolige hjemmepublikummet?
Begrunnelse
I 2018 var LO mot norsk samtykke til EUs tredje energimarkedspakke, og redaksjonskomiteen til Arbeiderpartiets landsmøte måtte arbeide til langt på natt for å finne en ordlyd som flertallet kunne støtte. Dette munnet ut i 8 «ufravikelige» betingelser som Aps stortingsgruppe skulle stille. Disse kravene omfattet:
- Det skal være nasjonal og samfunnsmessig kontroll over vannkraftressursene
- Norsk fornybar kraftproduksjon skal bidra til økt verdiskaping og sysselsetting i Norge og til å erstatte fossil energi med fornybar energi
- Norske myndigheter skal ha selvstendig kontroll over alle avgjørelser med betydning for energisikkerheten i Norge, herunder avgjørelser knyttet til industri og utkobling av kraft
- Flaskehalsinntektene skal fortsatt kunne benyttes til å redusere nettariffene så vel som til vedlikehold og utbygging av det norske strømnettet
De 8 kravene fikk tilslutning fra et stortingsflertall bestående av Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Miljøpartiet de grønne, som vilkår for å samtykke til EUs tredje energimarkedspakke.
Representant for Høyre i Energi- og miljøkomiteen, Nikolai Astrup, sier til Nationen 15. november at formålet med kravene var å stilne kritikk her hjemme i Norge. Astrup er sitert på at:
«Kravene var viktige for å berolige de mange som da hadde kjøpt argumentene om at tredje energimarkedspakke var noe helt annet enn den i realiteten var. Det skyldes blant annet at Nei til EU og andre drev en kampanje basert på feilaktige premisser over lengre tid for å fremstille energimarkedspakka som langt mer inngripende enn den i realiteten er.»
Regjeringsadvokaten avviser at kravene er juridisk bindende for forholdet mellom EU og Norge. Det ville i stedet vært rimelig å tolke dem som bindende for forholdet mellom regjeringen og Stortinget, dvs. at Stortingets vedtak plikter regjeringen å etterse at kravene blir fulgt. Alternativ energikommisjon (AEK) anbefaler i sin rapport at regjeringen bruker Stortingets vilkår som utgangspunkt for forhandlinger med EU, med mål om bla at Norge skal ha full kontroll over kraftflyten i utenlandsforbindelsene, samt kunne etablere et eget prisregime for norsk strøm brukt i Norge.
Jeg vil vite om statsråden deler AEKs syn på de 8 kravene eller om han deler Astrups versjon.