Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:477 (2022-2023)
Innlevert: 22.11.2022
Sendt: 22.11.2022
Besvart: 29.11.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Hvilket hjemmelsgrunnlag er det regjeringen benytter for å transportere 20 illegale migranter fra Frankrike til Norge?

Begrunnelse

Statsråden har besluttet å transportere 20 mennesker uten gyldige reisedokumenter fra Frankrike til Norge. Det er på det rene at disse personene ikke har lov å verken passere Schengens yttergrense, eller Norges riksgrense. Spørsmålsstiller lurer derfor på hvilken lovhjemmel statsråden har tatt i bruk for å omgå det regulære lovverket.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringen har akseptert en anmodning fra EU om å bidra med relokalisering av 20 migranter som har blitt satt i land i Frankrike. Disse var del av en gruppe på rundt 230 personer som ble reddet av et NGO-skip i italiensk farvann. Italia nektet skipet anløp til italiensk havn. Skipet seilte deretter til Frankrike og fikk sette i land migrantene der. Migrantene kommer fra flere land, og det vil også kunne være personer med beskyttelsesbehov blant disse. Norge vil prioritere å ta imot personer med høy sannsynlighet for å ha et beskyttelsesbehov.

Det vil bli gitt innreisetillatelse etter utlendingsloven § 126 fjerde ledd, og personene vil bli telt på kvoten for overføringsflyktninger. Dette følger samme praksis som den forrige regjeringen la til grunn for relokalisering av 51 migranter fra Hellas i 2021, etter at det ble gitt tilbud i 2020, jf. instruks GI-12/2020 Frivillig relokalisering av asylsøkere som befinner seg i Hellas.

Den forrige regjeringen bidro til relokalisering av asylsøkere også før 2020. I forbindelse med EUs midlertidige relokaliseringsordning i perioden 2015 – 2017, der alle medlemslandene var forpliktet til å delta, men få gjorde det, bidro Norge med relokalisering av 1 509 asylsøkere fra Hellas og Italia. I 2018 relokaliserte Norge syv asylsøkere fra Malta ifm. Europakommisjonens ad hoc-tiltak knyttet til et NGO-skip med svært vanskelige humanitære forhold ombord. Samarbeid med andre europeiske land om relokalisering av asylsøkere fra et eller flere europeisk land ved Middelhavet er dermed ikke et nytt fenomen, men noe også den forrige regjeringen bidro med.