Skriftlig spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til finansministeren

Dokument nr. 15:487 (2022-2023)
Innlevert: 23.11.2022
Sendt: 23.11.2022
Besvart: 25.11.2022 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Det vises til pågående prosess med å modernisere regelverket for momsrefusjon for internasjonale statsborgere som er berettiget til refusjon. Undertegnede er gjort kjent med at det er ulik fortolkning av gjeldende regelverk mellom de ulike aktørene i bransjen, noe som kan gi uheldige konkurransevridende effekter i markedet.
Når kan vi forvente at nytt forslag til forskrift sendes på høring, og når ser statsråden for seg at nytt regelverk kan tre i kraft?

Begrunnelse

Ordningen med refusjon for MVA for internasjonale statsborgere bidrar til turistnæringen over hele landet. Samtidig er det viktig at regelverket er tydelig og moderne, slik at risikoen for ulovlig eksport av varer kjøpt i Norge reduseres. Undertegnede er gjort kjent med ulik praksis blant aktørene i markedet, noe som igjen bidrar til kreative løsninger som både er konkurransevridende, og potensielt medfører store provenytap for fellesskapet gjennom ulovlig eksport av varer ut av Norge. Det er viktig å oppdatere regelverket slik at det blir like konkurransevilkår, samtidig som Norges omdømme som turistdestinasjon styrkes.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Regler om refusjon av merverdiavgift ved salg av varer til kjøpere som tar disse med som reisegods ved utreise fra merverdiavgiftsområdet, er gitt i merverdiavgiftsforskriften § 6-25-2. Ordningen med refusjon av merverdiavgift ved salg til turister har eksistert siden 1985, og er papirbasert. Jeg er enig med spørsmålsstiller i at det kan være grunn til å se nærmere på ordningen, og Skattedirektoratet fikk 30. juni i år i oppdrag å utarbeide forslag til regelverksendringer med sikte på å legge til rette for digitale løsninger. Skattedirektoratet har i brev 30. september 2022 til departementet levert forslag til nye regler på området.
Skattedirektoratets forslag til endringer i regelverket er nå til vurdering i Finansdepartementet. Et viktig hensyn ved utforming av regelverket på området vil være å foreta en avveiing mellom forenklingshensyn og kontrollhensyn.
Jeg legger opp til at et forslag til endringer i regelverket som legger til rette for digitale løsninger sendes på høring i løpet av første halvår 2023, og at eventuelle endringer kan tre i kraft så snart det lar seg gjøre etter at høringen er avsluttet.