Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:488 (2022-2023)
Innlevert: 23.11.2022
Sendt: 23.11.2022
Besvart: 25.11.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Har regjeringen fått utredningen om hvordan en strømstøtteordning for nærvarmeanlegg kan utformes; hva er i så fall kostnadene, hva er besparelsene, kan jeg få tilsendt utredningen, og hva vil regjeringen gjøre for at nærvarmeanlegg får en strømstøtteordning som gjør at de ikke legges ned og erstattes av panelovner og et høyere elforbruk i stedet?

Begrunnelse

19. september 2022 vedtok et enstemmig Storting følgende: Stortinget ber regjeringen utrede hvordan en strømstøtteordning for nærvarmeanlegg som leverer til husholdningskunder, kan utformes, og estimere kostnaden for en slik ordning. Utredningen bør gjennomføres med sikte på ferdigstilling medio november 2022.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: På oppdrag fra Olje- og energidepartementet har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) utredet en strømstønadsordning for husholdningskunder av fjernvarmeanlegg uten konsesjon (ofte kalt nærvarme). NVE har utarbeidet et anslag på kostnader forbundet med en eventuell stønadsordning, samt en utredning av hvordan en eventuell stønadsordning kan utformes.
NVE anslår at det finnes om lag 500 fjernvarmeanlegg uten konsesjon, hvorav om lag 200 er varmepumpebaserte og 300 bio-baserte. Biobaserte anlegg bruker i mindre grad strøm i sin varmeproduksjon. Varmepumpebaserte anlegg bruker kun strøm til sin varmeproduksjon.
En eventuell strømstønadsordning for husholdningskunder av fjernvarmeanlegg uten konsesjon bør ifølge NVE utformes slik at det kun er strømandel i varmeproduksjonen som danner grunnlaget for støtte. NVE anbefaler at en eventuell stønadsordning er søknadsbasert, og at det er nærvarmekundene (som regel er dette boligsameier/borettslag) som søker om støtte. Ifølge NVE kan det bli administrativt krevende å forvalte en slik ordning.
På spørsmål fra departementet har NVE anslått at støttebeløpet i en stønadsordning for alt strømforbruk i varmeproduksjonen i fjernvarmeanlegg uten konsesjon vil utgjøre om lag 100 millioner kroner for forbruk i perioden november 2022–desember 2023. Dersom biobaserte anlegg ekskluderes fra ordningen anslås det at støttebeløpet vil være om lag 70 millioner kroner i samme periode. NVE estimerer på denne bakgrunn at de totale kostnadene til en stønadsordning for strømforbruk til varmeproduksjon til husholdninger i fjernvarmeanlegg uten konsesjon vil være 80–110 millioner kroner for forbruk i perioden november 2022–desember 2023. Av dette har NVE anslått at i overkant av 10 millioner vil gå til utvikling og drift av ordningen. For forbruk i perioden januar til desember 2023 anslår NVE at støttebeløpet vil være 55–80 millioner kroner. NVE understreker at det er stor usikkerhet knyttet til kostnadsestimatene.
Det er ikke beregnet hvilke eventuelle besparelser en strømstønadsordning for fjernvarmeanlegg uten konsesjon vil føre til. På generell basis vil oppvarming ved bruk av varmepumpebaserte fjernvarmeanlegg kreve mindre strøm enn elektrisk oppvarming ved bruk av panelovner.
Departementet vil vurdere en mulig innføring av en strømstønadsordning for husholdningskunder av fjernvarmeanlegg uten konsesjon opp mot relevante juridiske, administrative og budsjettmessige konsekvenser.