Skriftlig spørsmål fra Alfred Jens Bjørlo (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:499 (2022-2023)
Innlevert: 23.11.2022
Sendt: 24.11.2022
Besvart: 02.12.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Alfred Jens Bjørlo (V)

Spørsmål

Alfred Jens Bjørlo (V): Hvordan vil helseministeren forsikre seg om at det antall pasienter som siden 2015 har fått tilbud ved Modum Bad under FBV ordningen, og de siste to årene under FBV og tilleggsavtalen, får det også etter 01.01.2023, og hvordan vil du sikre at den tilleggskapasiteten som er bygd opp ikke må bygges ned slik at også henviste pasienter fra andre helseforetak vil få tilbud om avansert traume-, angst-, depresjon og spiseforstyrrelsesbehandling ved Modum Bad?

Begrunnelse

Viser til svar i dok. nr. 15:344 (2022-2023) der det står at statsråden har bedt

«regionale helseforetakene vurdere hvorvidt godkjente virksomheter i fritt behandlingsvalgordningen (FBV) i dag leverer tjenester som oppfyller et viktig nasjonalt eller regionalt behov og påse at slike tjenester også i fremtiden gjøres tilgjengelige.»

Videre står det:

«Innen psykisk helsevern vil HSØ RHF benytte ledig kapasitet i eksisterende avtaler med avtaleparter og vurderer å utvide rammen i disse avtalene…HSØ RHF vil fortløpende vurdere om det er grunnlag for å utvide eksisterende ytelsesavtaler med eksisterende avtaleparter innen psykisk helsevern.»

På nrk.no, 14. juni, kan vi lese at traumepasienter, bosatt andre steder i landet, ikke får behandling ved Modum Bad, som anses som ledende i behandling av kompliserte traumer, til tross for at helseforetakene ikke har tilsvarende tilbud. Helseforetak kan som hovedregel ikke avvise henvisninger fra andre regioner, med mindre de risikerer å ikke oppfylle sitt sørge-for-ansvar, jf. spesialisthelsetjenesteloven § 2-1 a. HSØ bekrefter at ventelistene for bla. traumelidelser er lang og at Modum Bad har avvist pasienter fra andre regioner. HSØ mener loven gir rett til å prioritere egen befolkning. Modum Bad har tilbud som bør være tilgjengelig for pasienter også fra andre regioner.
Modum Bad har en ytelsesavtale med HSØ og først når denne er oppfylt vil de kunne tilby andre pasienter et behandlingsopphold. I tillegg har Modum Bad hatt en tilleggsavtale med HSØ. Først når avtalene er oppfylt har Modum Bad startet å levere behandling på FBV. Dette er i tråd med intensjonen i FBV hvor ledig kapasitet skulle brukes til å behandle pasienter fra andre regioner. Helseministerens svar om bruk av FBV frem til oktober gir et urealistisk bilde av den faktiske bruken. Det er i årets siste måneder det har vært mulighet til å gi pasienter fra andre regioner et tilbud. HSØ har, til tross for behov og ventelister, varslet Modum Bad om at tilleggsavtalen ikke videreføres for 2023. Bortfall av FBV og det at ytelsesavtalen HSØ har med Modum Bad ikke kompenseres i 2023, vil føre til at bare dette tilbudet blir betydelig redusert. Jeg kan ikke se at dette er plasser som er erstattet med behandlingsplasser med minst like høy eller av høyere kvalitet.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Avviklingen av godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg (FBV) skal ikke gå ut over pasientene. Jeg har i oppdragsdokumentet for 2022 bedt de regionale helseforetakene påse at pasienter som mottar behandling hos private leverandører gjennom godkjennings-ordningen, får videreført det tilbudet de har behov for når ordningen avvikles. De offentlige sykehusene får også beholde midlene som i dag betales til FBV-leverandører. Det legger til rette for at helseregionene kan utvide kapasiteten i de offentlige sykehusene, eller inngå avtaler med private der det er behov for det.
Jeg understreker at de regionale helseforetakene har ansvar for at pasienter i sin region til enhver tid mottar nødvendige og forsvarlige helse- og omsorgstjenester basert på en vurdering av den enkeltes behov. Dette rammeverket ligger fast ved avviklingen av godkjenningsordningen. Et helt sentralt formål med avviklingen av FBV-ordningen er å samle ansvaret for offentlige helse- og omsorgstjenester og finansieringen av disse, hos de regionale helseforetakene. Det er de regionale helseforetakene som står nærmest til å vurdere hvordan tjenestetilbudet skal innrettes og organiseres for pasienter i sin region, herunder hva det offentlige kan ivareta selv og hvilke ressurser det er behov for å innhente.
Representanten spør konkret om Modum Bad, og jeg har derfor innhentet informasjon fra Helse Sør-Øst RHF. Helse Sør-Øst RHF viser til at de ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen representanten gir. Helseforetaket følger opp at det er tilstrekkelig kapasitet til å møte pasienters behov ved en evt. avvikling av godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg, og har blant annet hatt oppfølgingsmøte og dialog med Modum Bad medio november 2022.
Helse Sør-Øst RHF viser videre til at de den 21. november 2022 besluttet, bl.a. på bakgrunn av regjeringens forslag om å avvikle godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg og tilbakemeldinger fra private avtaleparter, å ta initiativ til utvidelse av ytelsesavtalene innen psykisk helsevern for avtalene som omhandler behandling av pasienter med:

• angst, depresjon og traumelidelse
• alvorlige psykiske lidelser og omfattende tilleggsproblematikk
• alvorlige psykiske lidelser og alvorlig rusmiddelavhengighet (dobbeltdiagnose-problematikk)
• spiseforstyrrelser

Den 22. november 2022 ble brev med forespørsel om mulighet for utvidelse av eksisterende ytelsesavtaler med inntil 10 prosent sendt til eksisterende avtaleparter innen psykisk helsevern. Modum Bad mottok også denne forespørselen.
Representanten reiser spørsmål knyttet til hvilken adgang pasienter fra en annen region har til å benytte seg av behandlingsplasser som er anskaffet av Helse Sør-Øst RHF hos en privat avtalepart. Helse Sør-Øst RHF har sørge-for-ansvar for pasienter i Helse Sør-Øst og dimensjonerer kapasiteten i egne helseforetak og etablerer avtaler med private tjenesteytere i henhold til befolkningens behov. En tjenesteyter vil, med henvisning til spesialisthelse-tjenesteloven § 2-1a og Helsedirektoratets rundskriv IS-8/2015 (Pasient- og brukerrettighetsloven med kommentarer), kunne prioritere pasienter fra den region de har inngått avtale med, hvis det regionale helseforetaket risikerer å ikke kunne oppfylle sitt sørge-for-ansvar overfor befolkningen i egen region. I 2021 og 2022 har antall henvisninger til psykisk helsevern økt betydelig, og i denne situasjonen har Modum Bad valgt å prioritere pasienter fra Helse Sør-Øst til de plassene Helse Sør-Øst RHF har inngått avtale om med Modum Bad.
Jeg har tillit til at de regionale helseforetakene gjør grundige analyser og vurderinger av aktiviteten som gjennomføres i FBV-ordningen, og har konkrete planer for de ulike pasientgruppene.