Skriftlig spørsmål fra Bård Ludvig Thorheim (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:504 (2022-2023)
Innlevert: 24.11.2022
Sendt: 24.11.2022
Besvart: 06.12.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Ludvig Thorheim (H)

Spørsmål

Bård Ludvig Thorheim (H): Vil regjeringen sikre at det er godt nok tilbud på spesialisthelsetjenester i Lofoten og Vesterålen, sett i lys av de siste signaler fra helseministeren, og hva tenker regjeringen om eventuelle sammenslåinger av sykehus i Nord-Norge?

Begrunnelse

Regjeringen har gitt i oppdrag til Helse Nord RHF å vurdere behovet for endringer i funksjons- og oppgavedeling som bidrar til at Helse Nord RHF kan ivareta sitt ansvar på lang sikt. Ved Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes er det oppstått mangel på bioingeniører, noe som gjør at laboratoriet ikke er bemannet om natten. Lokale politikere som jeg har snakket med opplever med dette at sykehuset i realiteten reduseres til å bli ei sykestue. Det får konkrete konsekvenser for de fødende i Vesterålen, som må sendes til Bodø (6 timer med bil og ferge) eller til et annet fylke og UNN avdeling Harstad sykehus for å føde. Det får også konsekvenser for kvinner i Lofoten som er selektert til å føde på Stokmarknes. Fødeavdelingen på Stokmarknes er ifølge Nordlandssykehusets administrerende direktør midlertidig omgjort til en fødestue. Dette oppleves dramatisk for mange og folk lurer på hvor lenge det vil være akseptabelt å ha det slik. Manglende laboratorietjenester vil også kunne påvirke alle andre av sykehusets avdelinger og funksjoner. Både på medisinsk-, kirurgisk-, intensiv- og akuttmottaket vil man ikke være i stand til å ha pasienter under forsvarlige forhold dersom det kreves tilgang på laboratorietjenester døgnet rundt. Hele befolkningen i Vesterålen har pr i dag ikke et sykehus i funksjon å forholde seg til på Stokmarknes. Usikkerheten om sykehusets fremtid skaper engstelse blant befolkningen.
Det kan virke som at helseministeren har planlagt å gjøre store endringer i sykehusstrukturen i Nord-Norge. Helseministeren er sikkert vel kjent med forholdene i store deler av Nord- Norge med lange reiseavstander, mye vær, dårlig veistandard, en spredt befolkning og et tøft klima. Dette fordrer gode, tilgjengelige og trygge helsetjenester.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Representanten Thorheim spør om regjeringen vil sikre et godt nok tilbud av spesialist-helsetjenesten i Lofoten og Vesterålen, sett i lys av kravet til økonomisk bærekraft i Helse Nord. Den økonomiske situasjonen i Helse Nord er bekymringsfull. Sykehusene i Helse Nord har flere bemanningsutfordringer, utover situasjonen for bioingeniører i Nordlandssykehuset Vesterålen som representanten Thorheim viser til. Jeg har i foretaksmøtet med Helse Nord RHF i november, påpekt at riktig organisering og en hensiktsmessig innretning av sykehusdriften vil være nødvendig for å kunne gi gode og likeverdige helsetjenester til befolkningen i Helse Nord. Jeg har bedt styret i Helse Nord RHF om å vurdere behovet for endringer i funksjons- og oppgavedeling som bidrar til at helseregionen kan ivareta sitt sørge-for-ansvar på lang sikt. Det er styret i Helse Nord RHF som må vurdere behovet for eventuelle endringer. De spesielle utfordringene i nord med blant annet avstander og klima må være en del av disse vurderingene. Jeg legger til grunn at eventuelle endringer skjer slik at Helse Nord også i fremtiden sikrer gode og forsvarlige helsetjenester for befolkningen, i tråd med helseregionens ansvar.
Jeg viser forøvrig til Dokument nr. 15:538 (2022-2023) og mitt svar hvor jeg orienterer om bakgrunnen for utfordringene med å rekruttere bioingeniører og hvilke tiltak Nordlandssykehuset har satt i verk for å stabilisere driften og rekruttere personell. I løpet av uke 49 vil fødeavdelingen i Vesterålen driftes som normalt. Det skjer fordi sykehuset igjen har fått på plass døgnberedskap for blodbanken; tilgang på blod er avgjørende for at en fødeavdeling skal kunne ivareta mor og barns sikkerhet i forbindelse med fødsel. Avslutningsvis vil jeg presisere at Nordlandssykehuset hele tiden hatt medisinsk og kirurgisk akuttberedskap ved sykehuset i Vesterålen.