Bård Ludvig Thorheim (H): Vil regjeringen sikre at det er godt nok tilbud på spesialisthelsetjenester i Lofoten og Vesterålen, sett i lys av de siste signaler fra helseministeren, og hva tenker regjeringen om eventuelle sammenslåinger av sykehus i Nord-Norge?
Begrunnelse
Regjeringen har gitt i oppdrag til Helse Nord RHF å vurdere behovet for endringer i funksjons- og oppgavedeling som bidrar til at Helse Nord RHF kan ivareta sitt ansvar på lang sikt. Ved Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes er det oppstått mangel på bioingeniører, noe som gjør at laboratoriet ikke er bemannet om natten. Lokale politikere som jeg har snakket med opplever med dette at sykehuset i realiteten reduseres til å bli ei sykestue. Det får konkrete konsekvenser for de fødende i Vesterålen, som må sendes til Bodø (6 timer med bil og ferge) eller til et annet fylke og UNN avdeling Harstad sykehus for å føde. Det får også konsekvenser for kvinner i Lofoten som er selektert til å føde på Stokmarknes. Fødeavdelingen på Stokmarknes er ifølge Nordlandssykehusets administrerende direktør midlertidig omgjort til en fødestue. Dette oppleves dramatisk for mange og folk lurer på hvor lenge det vil være akseptabelt å ha det slik. Manglende laboratorietjenester vil også kunne påvirke alle andre av sykehusets avdelinger og funksjoner. Både på medisinsk-, kirurgisk-, intensiv- og akuttmottaket vil man ikke være i stand til å ha pasienter under forsvarlige forhold dersom det kreves tilgang på laboratorietjenester døgnet rundt. Hele befolkningen i Vesterålen har pr i dag ikke et sykehus i funksjon å forholde seg til på Stokmarknes. Usikkerheten om sykehusets fremtid skaper engstelse blant befolkningen.
Det kan virke som at helseministeren har planlagt å gjøre store endringer i sykehusstrukturen i Nord-Norge. Helseministeren er sikkert vel kjent med forholdene i store deler av Nord- Norge med lange reiseavstander, mye vær, dårlig veistandard, en spredt befolkning og et tøft klima. Dette fordrer gode, tilgjengelige og trygge helsetjenester.