Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:505 (2022-2023)
Innlevert: 24.11.2022
Sendt: 24.11.2022
Besvart: 02.12.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Når vil det gis tydelige forventninger til kommunene om bosettingsanmodninger, og er statsråden bekymret for at anmodningen ser ut til å komme sent slik at kommunene kan komme senere i gang med planlegging og mottak for kommende år?

Begrunnelse

Norske kommuner har gjort en stor innsats for å ta imot svært mange flyktninger til Norge i 2022. Det har vært krevende, men Norge har lyktes med å gi en trygg havn til svært mange på kort tid. Det kan ikke forventes at behovet for hjelp vil bli noe mindre neste år.
UDI planlegger nå for at det vil komme 40 000 flyktninger fra Ukraina i 2023. Allerede i september oppjusterte de sitt planleggingstall til 30 000. Norske myndigheter har derfor i flere måneder vært kjent med at det må planlegges for at det vil bli behov for at kommunene tar i mot mange flyktninger også neste år, selv om det er stor usikkerhet knyttet til tallene.
Kommunene har allerede gjort en stor innsats, og denne innsatsen må fortsatt holdes oppe. Kommunene har allerede bosatt svært mange, og kan ha utfordringer knyttet til f.eks. boliger når enda flere antagelig vil komme. Kommunene må settes i stand til å håndtere flyktningstrømmen som kan komme. Det krever tydelige signaler fra nasjonale myndigheter. Hvis dette ikke kommer, risikerer myndighetene å komme bakpå i sin håndtering av en pågående flyktningkrise.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: I henhold til Samarbeidsavtalen om mottak og bosetting av flyktninger mellom KS, Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Barne- og familiedepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet (2022-2025), fastsetter Nasjonalt utvalg for mottak og bosetting, behovet for bosettingsplasser i kommunene kommende år. Fylkeskommunene og KS gir anbefaling til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), som har det statlige ansvaret for å anmode kommunene om å bosette flyktninger.
Tidspunktet for utsendelsen av anmodningen har variert, men har i senere år ligget i perioden oktober til desember. Anmodningen til kommunene for 2023 ble sendt ut fra IMDi den 25. november 2022, basert på en helhetlig vurdering av ankomstbildet og bosettingsbehov i 2023. KS og fylkeskommunene har også denne gangen fått anledning til å bidra i arbeidet med å fordele det totale bosettingsbehovet til den enkelte kommune. Kommunene er samlet anmodet om å bosette 35 000 flyktninger, tilsvarende det antallet det ble anmodet om i 2022. Alle landets kommuner er bedt om å bosette. Tallene for hvor mange flyktninger den enkelte kommune er anmodet om, finnes på IMDi sine hjemmesider. I anmodningsbrevet bes kommunene også om å gi tilbakemelding på om kommunen vil kunne ha ekstra kapasitet utover anmodningen.
I mars var prognosen fra Beregningsgruppen for Utlendingsforvaltningen (BGU) at det ville bli behov for å bosette 35 000 flyktninger i 2022. Ved inngangen til desember er over 33 000 flyktninger bosatt eller på vei til å bli bosatt. De fleste er fra Ukraina, men det er også bosatt flyktninger fra andre land.
Det er stor usikkerhet om hvor mange som vil komme til Norge fremover. Vi må være forberedt på at situasjonen kan endre seg raskt, og på at det kan komme færre eller flere enn det vi nå planlegger for. Tilbakemeldingen er at det fortsatt er stor bosettingsvilje ute i kommunene, noe som er avgjørende for rask bosetting. Vi har gjennom året som har gått sett at kommunene har funnet frem til mange gode løsninger for å bosette ekstraordinært mange flyktninger. Dette er et godt utgangspunkt også fremover, hvor vi må være forberedt på å kunne vurdere mer utradisjonelle løsninger for å få bosatt flyktninger.
Jeg er samtidig godt klar over at noen kommuner begynner å oppleve kapasitetsutfordringer. Dette er meldinger regjeringen tar på største alvor. Regjeringen følger situasjonen tett. Ved behov vil vi raskt kunne komme med nødvendige forslag for å håndtere situasjonen.