Skriftlig spørsmål fra Lene Westgaard-Halle (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:532 (2022-2023)
Innlevert: 27.11.2022
Sendt: 28.11.2022
Besvart: 06.12.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Lene Westgaard-Halle (H)

Spørsmål

Lene Westgaard-Halle (H): Mener statsråden at han i denne saken ivaretok regjeringens opplysningsplikt som er hjemlet i Grunnlovens § 82, hvor det heter at: “Regjeringen skal meddele Stortinget alle de opplysninger som er nødvendige for behandlingen av de saker den fremlegger»?

Begrunnelse

Regjeringen foreslo et dramatisk kutt i overføringene til European Space Agency i sitt forslag til statsbudsjett. Dette fikk opposisjonen heldigvis stoppet, og satsingen på norsk romvirksomhet fortsetter, slik at vi sikrer både viktig forskning, utvikling, verdiskaping og arbeidsplasser.
I skriftlig spørsmål 15:264 (2022-2023) ba undertegnede om oversikt over kostnad for å opprettholde støtten til ESA på samme nivå, per år, fra 2023 til 2027.
Statsråden valgte å ikke dele denne oversikten, men heller svare med å sitere fra Hurdalsplattformen. Det var åpenbart ikke et svar på spørsmålet, ei heller de nødvendige opplysninger nødvendig for å behandle saken godt, slik det ble bedt om. Det fremstod dermed som om dette ikke ville få budsjettvirkning for 2023, da det er rimelig å anta at dette ville vært delt med Stortinget i forbindelse med behandling av budsjettet.
Da det ble antydet at dette likevel kunne få budsjettvirkning for 2023, til tross for at regjeringen ikke hadde adressert det i sitt forslag til statsbudsjett, ei heller som svar på direkte spørsmål fra undertegnede, valgte næringskomiteen via leder å etterspørre tilsvarende oversikt en ukes tid senere. Da mottok komiteen en oversikt, i form av en tabell, som viste konkret fordeling per år.
Denne viste at regjeringen mener det behøves en økning på 30 millioner kroner i 2023 for å opprette støtten til ESA på samme nivå. Regjeringspartiene valgte så å dele dette i et medieutspill før det ble delt med komiteen som svar på spørsmål fra komiteen.
I forbindelse med behandling av saken i salen forsøkte undertegnede å få en forklaring fra statsråden på hva bakgrunnen var for at disse opplysningene ikke ble delt med Stortinget verken i forslag til statsbudsjett eller på direkte spørsmål fra en stortingsrepresentant, svarte statsråden med at det

«gikk en uke mellom spørsmålene ble stilt».

Det er utfordrende at regjeringen ikke sørger for at de saker de fremlegger for Stortinget er så godt opplyste at Stortinget kan foreta en forsvarlig vurdering. I denne saken ble nødvendig informasjon om budsjettvirkningen for 2023 verken lagt frem når kuttet ble foreslått eller uker senere når undertegnede ber spesifikt om denne informasjonen.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 innebar en reduksjon i forpliktelsene på 116 mill. euro for perioden 2023-2030 i de industrirettede programmene til den europeiske romorganisasjonen (ESA) sammenliknet med programperioden 2020-2028. I mitt svar datert 7. november på ditt spørsmål 15:264 opplyste jeg både om hvor mye det samlet vil være nødvendig å forplikte til ESA for å videreføre deltakelsen på samme nivå, hvor stor differansen var i forhold til regjeringens budsjettforslag og at eksisterende forpliktelser til de industrielle programmene gradvis ville fases ut.
9. november fremmet representanten Lene Westgaard-Halle med flere et representantforslag (8:36 S (2022-2023)) om å opprettholde Norges innbetalinger til ESAs industrirettede programmer på dagens nivå. I forbindelse med behandlingen av forslaget ble det fra Næringskomiteen stilt spørsmål om å konkretisere de årlige konsekvensene. I mitt svar til Dok 8:36 S datert 15. november fremgikk derfor et forslag til fordeling per år. Det ble imidlertid presisert at anslagene for de årlige bevilgningene til ESA er usikre, men omfatter sammenlagt den rammen Norge forplikter på ESAs ministerrådsmøte. Usikkerheten skyldes blant annet fremdriften i de ulike programmene, og de årlige anslagene er derfor usikre. Departementet har etter beste skjønn prøvd å gi et realistisk anslag for bevilgningsbehovet, men dette må man komme tilbake til i årlige budsjettproposisjoner framover.
På denne bakgrunn mener jeg at jeg har ivaretatt regjeringens opplysningsplikt.