Skriftlig spørsmål fra Ove Trellevik (H) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:572 (2022-2023)
Innlevert: 30.11.2022
Sendt: 30.11.2022
Besvart: 07.12.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Ove Trellevik (H)

Spørsmål

Ove Trellevik (H): Hvordan stiller regjeringen seg til at flomutfordringene på Voss kan løses ved en kombinasjon av flomsikringstiltak og vannkraftproduksjon?

Begrunnelse

Bygda Voss i Vestland fylke blei i år, som i 2014 råka av flom. NVE tildelte SWECO oppdrag etter flommen i 2014 med å avdekke hvordan de ulike flomforløpene vil utarte seg i de forskjellige alternativene. I tillegg skulle de se på lokale flomsikringstiltak på Voss og i Evanger. Det rimeligste alternativet som ble skissert den gang var på 3,7 milliarder og tar vann ut gjennom tunnel til Granvinsvatnet. Alternativet er å ta vann ut gjennom flere tunneler nedover vassdraget. Det vil koste 4,3 milliarder. NVE uttalte i etterkant av framleggelsen av rapporten fra SWECO at alternativ med flomtunneler kan bli utfordrende å prioritere, rent kostnadsmessig. Det har i etterkant vært flere initiativ som har belyst ulike muligheter for å kombinere kraftproduksjon og flomsikringstiltak, der en ivaretar verneverdiene i vassdraget på en god måte.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Voss er et av flere steder med gjentatte flomhendelser. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har tett dialog med Voss herad om utfordringene og mulige tiltak. NVE undersøker nå hydrologien i området for å bedre kunne vurdere aktuelle flomsikringstiltak. Det kan være lokale sikringstiltak (permanente flommurer, mobile flomverk mv.) og/eller flomtunneler. Jeg er kjent med at det tidligere har vært et initiativ med å kombinere kraftproduksjon med flomsikring. Dette prosjektet har så langt ikke blitt sendt videre til departementet.
Etablering av vannkraftproduksjon vil innebære utbygging i vernet vassdrag. Stortinget har ved behandlingen av Meld. St. 25 (2015-2016) Kraft til endring – Energipolitikken mot 2030, jf. Innst. 401 S (2015-2016), sluttet seg til at vassdragsvernet i hovedsak skal ligge fast. Kraftutbygging kan kun vurderes i tilfeller der flomdemping er formålet. En samlet komité uttalte at "kraftutbygging over 1 MW i vernede vassdrag skal forelegges Stortinget og kun vurderes i de tilfeller der andre flomdempende tiltak er utprøvd, liv og helse står på spill og verneverdiene ikke vil påvirkes nevneverdig".
Dersom en kraftutbygging skal kunne konsesjonsbehandles i et vernet vassdrag, må Stortinget ha åpnet for det i den enkelte sak. Jeg mener det er for tidlig å uttale seg om en slik løsning på Voss, gitt at NVE ikke er ferdig med vurderingen av flomsikringstiltak og det fra eventuell utbyggers side ikke er gått videre med et prosjekt om kombinert kraftutbygging og flomsikring.