Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:600 (2022-2023)
Innlevert: 02.12.2022
Sendt: 05.12.2022
Besvart: 08.12.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Kan statsråden forklare hva som er årsaken til at strømprisene har steget raskt i november, selv om magasinene har normal fyllingsgrad?

Begrunnelse

Høsten i år har vært mild og med mye nedbør, noe som har gitt sårt tiltrengt påfyll i mange vannreservoar. Prisene var i november tidvis vært på nivå med historiske strømpriser, mens de i det siste har steget til nye høyder. Det er interessant å få vite hvorfor prisene stiger så mye selv med normal fyllingsgrad i mange regioner.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Kraftprisene bestemmes i et samspill mellom mange ulike faktorer. Med en kraftforsyning basert på fornybare energikilder har den løpende utviklingen i temperaturer, nedbør og vindforhold stor betydning. Samtidig har vi lang erfaring med at norske kraftpriser påvirkes av forholdene i landene vi er tilknyttet gjennom overføringsnettet. I et historisk perspektiv er prisene på kull, gass og CO2-kvoter fremdeles på et meget høyt nivå, og dette er en viktig årsak til de vedvarende høye kraftprisene både i Norge og Europa.
Kraftprisene har imidlertid variert gjennom november måned. I uke 44 og 45 var strømprisen i Sør-Norge på et langt lavere nivå enn de foregående ukene, med et gjennomsnitt på om lag 52 øre per kilowattime. Store nedbørsmengder bidro til at uregulerbar kraft, som kraft fra elvekraftverk, stod for en meget stor andel av produksjonen i disse ukene. Dette er kraft som ville gått tapt om den ikke ble produsert. I samme tidsrom var det mildere enn normalt for årstiden, og forbruket var lavt. Dette bidro til at fyllingsgraden styrket seg i en periode hvor den normalt faller noe.
Kraftprisen i uke 46 og 47 var i snitt om lag 134 øre per kilowattime i Sør-Norge. Prisen i Midt-, og Nord-Norge steg også disse to ukene sammenlignet med tidligere. Flere faktorer bidro til dette. Prisoppgangen skyldes blant annet betydelig kaldere vær, og høyere kraftforbruk i Norge generelt. I tillegg har det vært lav produksjon fra elvekraftverk og vindkraft i Nord-Sverige som følge av islegging av elver og is på turbiner og nedgang i kjernekraftproduksjon i for eksempel Sverige og Frankrike. Til tross for økningen i kraftprisen i denne perioden, hadde Sør-Norge likevel den laveste kraftprisen i Norden og nord i Europa gjennom uke 46 og 47.