Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:602 (2022-2023)
Innlevert: 02.12.2022
Sendt: 05.12.2022
Besvart: 13.12.2022 av kunnskapsminister Tonje Brenna

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Hvordan vil statsråden følge opp alle tiltakene i fullføringsreformen?

Begrunnelse

Fullføringsreformen var den største utvidelsen av retten til videregående opplæring på mange tiår i Norge. Den innebærer blant annet at elever som velger å begynne på videregående skal ha en rett til å fullføre med bistand fra skolen, og at de som allerede har et fagbrev fra yrkesfaglige utdanningsprogram skal ha muligheten til å ta et nytt fagbrev. Det handler om å forberede unge mennesker på framtidenes arbeidsmarked, der man kan trenge flere bein å stå på.
Ikke alle tiltakene i reformen er finansiert med regjeringens forslag til statsbudsjett. Kapittel 225 post 69 dekker kostnader knyttet til tiltak for fullføring og kvalifisering i videregående opplæring, herunder tiltak for oppfølging av Fullføringsreformen. Stortingsmeldingen inneholdt en rekke kostnadsestimerte tiltak, som for eksempel systematisk oppfølging av elever som står i fare for å falle fra, ett ekstra års opplæring for elever som har innvandret og har svake ferdigheter, utvidelse av målgruppa for Oppfølgingstjenesten, utprøving av innføringsfag og tiltak for å forebygge psykiske plager. Stortinget sluttet seg til tiltakene, men bare noen av dem følges opp i Statsbudsjettet for 2023.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Regjeringen følger opp Fullføringsreformen. I tråd med det som ble fremlagt i Meld. St. 21 (2020-2021) og som fikk tilslutning fra Stortinget, er intensjonen at arbeidet med fullføringsreformen skal pågå i et tiårsperspektiv, blant annet fordi en del tiltak krever nærmere utredning. Vi kan derfor ikke følge opp alle tiltak i forslaget til statsbudsjett for 2023.
Regjeringens mål er at alle skal fullføre videregående opplæring med en kompetanse som er etterspurt av arbeidslivet og som gjør elevene godt forberedt til videre utdanning.
Når alle får rett til å få opplæring til de har bestått videregående opplæring, ikke bare rett til å gå i videregående et antall år, vil også flere kunne få opplæring som treffer deres behov og flere vil bli kvalifisert til arbeid, læreplass og videre utdanning. Rett til yrkesfaglig rekvalifisering vil også bidra til at flere kan tilegne seg ny fagkompetanse eller omstille seg. Noen av de viktigste grepene i Fullføringsreformen er rettighetsutvidelsene. Regjeringen tar derfor sikte på å legge fram forslag til ny opplæringslov våren 2023. Høringsforslaget fra høsten 2021 omfatter blant annet en fullføringsrett og en yrkesfaglig rekvalifiseringsrett. Departementet jobber nå med oppfølging av høringen.
Budsjettforslaget for 2023 legger også til rette for flere lovendringer som skal bidra til at flere fullfører videregående opplæring. Det omfatter blant annet utvidet målgruppe for oppfølgingstjenesten for unge utenfor utdanning og arbeid, tilgang til rådgivning for lærlinger og rett til særskilt norskopplæring og plikt til å tilby rådgivning for voksne i grunnopplæringen.
Regjeringen foreslår en samlet økning på 330 millioner kroner til tiltak for at flere skal fullføre videregående opplæring.
For å legge til rette for innføringen av fullføringsretten og rekvalifiseringsretten viderefører vi også tilskuddet for at personer uten lovfestet rett til videregående opplæring kan få studie- eller yrkeskompetanse med 302 millioner kroner i 2023, og vi trapper opp tilskuddet for at flere som har studie- eller yrkeskompetanse fra videregående opplæring skal få tilbud om å ta et fagbrev til 149 millioner kroner.