Himanshu Gulati (FrP): Hva er statsrådens tanker om ungdomspartienes mulighet til å ha informative stands og å verve medlemmer i forbindelse med skolebesøk, hva er hennes tanker om politisk sensur fra lærere eller andre ansatte på skolene, og vil statsråden foreta seg noe for at det ikke skal finne sted overtramp mot ungdomspartienes og elevenes demokratiske frihet i forbindelse med god norsk tradisjonell politisk aktivitet i.f.m. skolebesøk?
Begrunnelse
NRK har skrevet om en hendelse tirsdag 22. november i.f.m. at Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) hadde politisk stand på Alta videregående skole. Der opplevde de å bli hindret i medlemsverving og fikk melding fra en lærer om at politisk aktivitet ikke er foretrukket i skoletiden. Fylkesleder i Troms og Finnmark FpU sa til NRK:
«Når elever på skolen kom for å melde seg inn i FpU, brøt læreren inn på en sur og sint måte. Han sa at elevene ikke kunne bli medlem hos oss».
Senere på dagen sendte læreren melding til elevene som sto på standen. I meldingen sto det at det ikke var foretrukket at elevene drev med politisk aktivitet i skoletida. Elever har rett på ti dager fravær for å drive politisk aktivitet, det følger av opplæringsloven. Det er imidlertid ikke første gang FpU opplever slike utfordringer eller holdninger i.f.m. skolebesøk.
Som både kunnskapsministeren og jeg har hatt stor glede av og opplevd gjennom deltagelse i to konkurrerende partier, er det å delta i ungdomspolitikken, uavhengig hvilket parti man tilhører, både viktig for demokratiet og en god læringsarena for politikk, demokrati og samfunnet forøvrig. Min oppfatning er at rektorer og lærere ikke skal blande seg inn i hvilket parti elevene er eller ønsker å bli medlem av, ei heller stille spørsmål ved fravær i henhold til opplæringsloven § 3-45.