Silje Hjemdal (FrP): Hvilket faktagrunnlag har statsråden for å hevde at utenlandske pengespillselskaper ikke ønsker å underlegge seg ansvarlighetsvilkår i en norsk lisensmodell?
Begrunnelse
I sitt svar til Stortinget den 22. november, fremhever statsråden at enerettsmodellen er bedre egnet enn en lisensmodell. Ifølge statsråden, er grunnen til dette at de internasjonale selskapene ikke finner et lisensmarked, med krav til ansvarlighet, interessant. Statsråden viste også til at Norge har strengere ansvarlighetskrav enn det man finner i land som har lisensmodeller.
Selv om Norge skulle ha andre krav på ansvarlighet, enn det man finner i andre land, kan det ikke sees på som en begrunnelse for at en enerettsmodell fungerer bedre enn en lisensmodell. Det er opp til de enkelte landene selv å bestemme hvilke vilkår man skal stille for å få lisens til å tilby pengespill. Dette ville også være tilfellet ved en norsk lisensmodell.
I Norge er det allerede en rekke private aktører som har lov til å tilby ulike former for pengespill som lotteri og bingo. I den nye pengespillforskriften, som trer i kraft fra nyåret, har departementet forskriftsfestet et nytt ansvarlighetsrammeverk som skal gjelde både for de private aktørene og enerettsaktørene Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. I høringen til den nye forskriften ble det lagt frem en gjennomgang av regelverket i Danmark, Sverige, Tyskland og Storbritannia. Denne viste at tilnærmet alle sentrale ansvarlighetstiltak som var foreslått i Norge, også er innført i et eller flere av disse landene.
Med unntak av Finland, har alle andre europeiske land innført lisensmodeller for pengespill på nett. Norsk bransjeforening for onlinespill (NBO), organiserer de største europeiske spillselskapene. Alle disse selskapene har tilpasset seg krav for lisens og er underlagt ansvarlighetsregelverket i land som Danmark og Sverige. De samme selskapene har videre uttalt at de ønsker en tilsvarende regulering i Norge, der seriøse og ansvarlige aktører kan søke om lisens til å tilby pengespill. Dette er også erfaringen fra våre nærmeste naboland. I Danmark har blant annet direktøren i Spillemyndigheten, uttalt at det "er en klar vilje hos langt størstedelen af spilindustrien til at ville efterleve reglerne" (Årsberetning, 2018). Spillmyndigheten anslår også at 90 prosent av alle onlinespill nå skjer hos aktører som er underlagt ansvarlighetskravene fra danske myndigheter.