Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:628 (2022-2023)
Innlevert: 06.12.2022
Sendt: 06.12.2022
Besvart: 12.12.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Hvordan kan statsråden forklare at ikke større innsats er gjort for å finne mindreårige asylsøkere som har forsvunnet i Norge, og hva vil hun gjøre for å sørge for at dette ikke skjer fremover?

Begrunnelse

NRK har i en lengre reportasje kunnet avdekke at siden 2015 har så mange som 432 mindreårige asylsøkere forsvunnet i Norge. Borte, uten at myndighetene har noen oversikt eller noen større innsats er gjort for å etterforske forsvinningen. De er rett og slett borte vekk uten at myndighetene har noen anelse om hvor de har blitt av eller hva som har skjedd. De har fremdeles status som savnet.
Mindreårige enslige asylsøkere er en veldig utsatt og sårbar gruppe asylsøkere. De er barn, de er her stort sett alene uten foreldre eller foresatte til å ta seg av dem. De kan lett bli ofre for menneskesmugling eller andre kriminelle hendelser.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Asylmottakene plikter å varsle ansvarlige myndigheter dersom en enslig mindreårig har forsvunnet fra mottaket, jf. Utlendingsdirektoratets rundskriv RS 2005-009. Varslingen skal legge til rette for at politiet kan undersøke om forsvinningen skyldes et straffbart forhold, herunder iverksette undersøkelser, etterlyse den savnede og eventuelt iverksette etterforsking, jf. riksadvokatens rundskriv nr. 5/2004. Opplysninger som politiet mottar om en savnet mindreårig asylsøker skal behandles på samme måte som enhver annen melding om savnede mindreårige personer.
Dersom det er grunn til å tro at den savnede har forsvunnet som følge av en straffbar handling, skal etterforsking settes i verk, jf. straffeprosessloven § 224. Samtlige politidistrikt skal på bakgrunn av dette ha tett løpende dialog med asylmottak i deres distrikt og til å etablere gode rutiner for oppfølingen av slike saker. Savnetmelding skal også straks registreres i politiets registre, og den savnede skal registreres i Schengen informasjonssystem (SIS).
Hver enkelt sak vurderes og behandles individuelt og konkret, og jeg kan derfor ikke si noe generelt om hvordan disse har vært håndtert. Jeg forutsetter imidlertid at sakene er håndtert i henhold til gjeldende retningslinjer, som omtalt ovenfor.
Politidirektoratet følger opp saken videre. Det er allerede igangsatt et arbeid med å se nærmere på rutiner og praksis i distriktene.