Skriftlig spørsmål fra Kari-Anne Jønnes (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:644 (2022-2023)
Innlevert: 06.12.2022
Sendt: 07.12.2022
Besvart: 14.12.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Kari-Anne Jønnes (H)

Spørsmål

Kari-Anne Jønnes (H): Avviklingen av Fritt behandlingsvalg medfører en direkte reduksjon i det spesialiserte rehabiliteringstilbudet til pasienter med alvorlig epilepsi.
Hvordan vil helseministeren sikre at det faktiske rehabiliteringsbehovet dekkes for denne pasientgruppen?

Begrunnelse

Den ideelle helseinstitusjonen Røysumtunet på Hadeland yter høyspesialisert rehabilitering til epilepsipasienter med kompleks og alvorlig epilepsi gjennom ytelsesavtaler med alle fire regionale helseforetak. Tilsvarende rehabiliteringstjenester tilbys ikke andre steder. Pasientene henvises i hovedsak direkte fra sykehus med nevrologisk avdeling, og en mindre andel mottas etter henvisning fra primærlege etter rettighetsvurdering av Regional Koordinerende Enhet. På tross av økt kapasitet gjennom Fritt behandlingsvalg er ventelistene økende. Hvis Fritt behandlingsvalg nå avvikles uten erstatning i ytelsesavtalene er resultatet et forringet rehabiliteringstilbud for alvorlig syke epilepsipasienter.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: De regionale helseforetakene har ansvaret for å sørge for nødvendige spesialist-helsetjenester til befolkningen, herunder spesialiserte rehabiliteringstilbud. Jeg har i oppdragsdokumentet for 2022 bedt de regionale helseforetakene om å påse at pasienter som mottar behandling hos private leverandører gjennom godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg får videreført det tilbudet de har behov for når ordningen avvikles. Videre har jeg bedt de regionale helseforetakene vurdere hvorvidt godkjente virksomheter i fritt behandlingsvalgordningen i dag leverer tjenester som oppfyller et viktig nasjonalt eller regionalt behov og påse at slike tjenester også i fremtiden gjøres tilgjengelige. Jeg har også satt som en føring at avviklingen av godkjenningsordningen ikke innebærer en omprioritering av innsats mellom tjenesteområder, herunder psykisk helsevern, tverrfaglig spesialisert rusbehandling, habilitering og rehabilitering.
Representanten viser spesielt til Røysumtunet, som både har avtaler med regionale helseforetak og er godkjent av Helfo i fritt behandlingsvalgordningen. Jeg har innhentet opplysninger fra Helse Sør-Øst RHF for å svare på spørsmålet.
Røysumtunet ble godkjent av Helfo som leverandør i fritt behandlingsvalg i 2021. For inneværende år (per oktober) har 31 pasienter mottatt behandling på Røysumtunet via godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg. Helse Sør-Øst RHF viser til at de har avtale med Røysumtunet om spesialisert rehabilitering til voksne pasienter med kompleks epilepsi. Avtalen omfatter 24 døgnplasser som gir et tilbud til om lag 135 pasienter fra Helse Sør-Øst per år. I 2015 ble det fremforhandlet tilleggsavtale mellom Røysumtunet og de tre øvrige regionale helseforetakene på om lag 7 døgnplasser.
Helse Sør-Øst RHF opplyser at Røysumtunet gjennom mange år har hatt et nært samarbeid med Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) ved Oslo universitetssykehus HF. Helse Sør-Øst RHF viser til at de nylig har hatt et møte med SSE/Oslo universitetssykehus. SSE/Oslo universitetssykehus ga tilbakemelding om at antall henvisninger fra SSE til Røysumtunet har holdt seg stabil i mange år, og at de ikke ser at det er behov for en utvidelse av antall plasser for pasienter fra Helse Sør-Øst. For å ha tilstrekkelig kapasitet og for å opprettholde tilbudet til pasienter i egen region, tilbyr likevel Helse Sør-Øst RHF ytterligere en døgnplass til Røysumtunet i 2023. Helse Sør-Øst RHF vil i det videre ha dialog med SSE/Oslo universitetssykehus om fremtidig behov for å ivareta pasientene fra regionen.