Skriftlig spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:645 (2022-2023)
Innlevert: 07.12.2022
Sendt: 07.12.2022
Besvart: 19.12.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Viser til at statsråden den 25. mai 2022 uttalte fra talerstolen på Stortinget at nå «har jeg sørget for at det skal opprettes et nasjonalt varslingsombud for politiet». Nå kan vi lese i media at dette arbeidet har stanset opp og at samarbeidet med Politiets fellesforbund har strandet.
Når og hvordan vil statsråden følge opp lovnaden om et uavhengig varslingsombud for politiet?

Begrunnelse

Mange lurer på hva som har skjedd og VG har ikke fått gode svar på sin henvendelse. Jeg vil vise til justis- og beredskapsministerens svar på skriftlig spørsmål fra undertegnede den 22. juni 2022:

«Justis- og beredskapsdepartementet sendte 17. juni 2022 et supplerende tildelingsbrev til Politidirektoratet (POD) hvor POD fikk i oppdrag å opprette et nasjonalt varslingsombud for politiet. Innretningen av ordningen må POD drøfte med ansattorganisasjoner og vernetjenesten i politiet.
Det fremgår av oppdragsbrevet at det nasjonale varslingsombudet skal være et uavhengig organ eller ombud som alle har tillit til. For å sikre uavhengighet skal ombudet ligge til bedriftshelsetjeneste eller annen liknende uavhengig instans.
Ombudet skal ha en rådgivende funksjon med fokus på støtte og ivaretakelse av den som har varslet om kritikkverdig forhold, eller den som vurderer å varsle. Ombudet skal også har en pådriverrolle i den risikovurderingen som gjøres for å hindre at en varsler utsettes for gjengjeldelse. Ombudet skal ikke ha noen rolle når det gjelder selve prosessen med, eller undersøkelse av, et varsel. Dette ligger i henhold til arbeidsmiljøloven til arbeidsgivers plikter og ansvarsområder.
Rapport om innretningen av ordningen med nasjonalt varslingsombud for politiet skal sendes departementet innen 1. november 2022».

Dette svaret, sammen med svaret jeg fikk i spørretimen i mai, er noe helt annet enn det som er resultatet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Spørsmålet er basert på et premiss om at saken først har blitt kjent nå, gjennom VGs omtale. Det er ikke riktig.
Jeg avholdt møte med ansattorganisasjonene og hovedverneombudet 8. september i år, hvor det ble kommunisert at jeg ville tilbakekalle oppdraget om varslingsombud som ble gitt 17. juni. Det er også omtalt offentlig. Blant annet viser jeg til sak hos Politiforum 29. september 2022, som har følgende overskrift og ingress:

«Justisministeren trekker oppdraget om varslingsombud etter kritikk - Politiets Fellesforbund og hovedverneombudet mente det var umulig å få til et uavhengig, habilt varslingsombud ut fra rammene som ble satt. Nå er de glad justisministeren har trukket oppdragsbrevet.»

Jeg bad i supplerende tildelingsbrev 17. juni 2022 Politidirektoratet i samhandling med ansattorganisasjoner og vernetjenesten i politiet drøfte den nærmere innretning av ombudsrollen og komme tilbake til departementet med et forslag til løsning. 8. september i år tok jeg initiativ til et møte med hovedverneombudet i politiet, ansattorganisasjonene i politiet og Politidirektoratet. Dette var som følge av at Politidirektoratet hadde gitt uttrykk for at det ikke lot seg gjøre å komme frem til en ordning med varslingsombud for politiet som alle de berørte kunne akseptere.
Ansattorganisasjonene og hovedverneombudet ga klart uttrykk for at det etter deres vurdering ikke er mulig å få et uavhengig, habilt varslingsombud som har tilstrekkelig myndighet innenfor denne rammen. I stedet for å bruke tid på et varslingsombud for politiet med en slik innretning, ville ansattorganisasjonene og hovedverneombudet heller prioritere opplæring og organisering av undersøkelsesgrupper, evaluering av politiets varslingshåndtering, intern evaluering av varslingsrutinene og nye retningslinjer for varsling. Politidirektoratet sluttet seg til dette, og vil i tillegg arbeide med hvordan politiet skal bli bedre på hverdagsledelse. På bakgrunn av innspillene fra ansattorganisasjonene, hovedverneombudet og Politidirektoratet besluttet jeg å tilbakekalle oppdraget som ble gitt 17. juni.
Jeg har likevel fortsatt arbeidet med å vurdere løsninger for å kunne trygge varslere i politiet bedre. Jeg merker meg at Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet nå stiller seg bak, noe jeg setter pris på, siden et ikke ble tatt initiativ til et slikt arbeid i periodene hvor Venstre, Høyre eller Fremskrittspartiet satt i regjering. Dette er imidlertid en krevende oppgave som kan kreve lovendring og påvirker flere politikkområder. Det er derfor behov for å se nærmere på hvilke muligheter som eventuelt finnes, og komme tilbake til dette.