Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:693 (2022-2023) Innlevert: 07.12.2022 Sendt: 12.12.2022 Besvart: 20.12.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol
Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hvordan vil statsråden sikre at godt etablerte organisasjoner som mister øremerket tilskudd ikke mister viktig kompetanse, som vil påvirke brukernes hverdag og opplevelse negativt, ikke må legge ned mens de venter på søknadsbehandlingen i Helsedirektoratet?
Ingvild Kjerkol: Regjeringen har foreslått å fjerne øremerkinger av særskilte tilskuddsmottagere i statsbudsjettet for 2023. Bakgrunnen for dette er blant annet å sikre en rettferdig fordeling av tilskuddsmidler basert på kriteriene for de respektive tilskuddordningene. Videre sikrer det at samfunnets ressurser benyttes på en mest mulig hensiktsmessig måte og i tråd med Stortingets tidligere budsjettvedtak.Jeg har forståelse for at aktører som tidligere har mottatt øremerkede tilskudd nå er bekymret for sin videre drift. Samtidig er ikke øremerking på statsbudsjettet sikrere enn det de årlige bevilgningene tilsier. Disse aktørene har kun fått tilskudd for ett år av gangen og har måttet planlegge sin aktivitet ut ifra den forutsetningen. Jeg har videre tillit til at Helsedirektoratet som forvalter departementets tilskuddsordninger vil fatte vedtak om tilskudd for 2023 så raskt som overhodet mulig når regelverksarbeid mv. er ferdigstilt. Jeg viser forøvrig til Stortingets flertall som i behandlingen av Innst. 11 S (2022-2023), har bedt regjeringen prioritere tilskudd til allerede etablerte tilbud i totalt 7 ordninger i 2023.