Kjell Ingolf Ropstad (KrF): De såkalte kapittel 6A-skolene har i mange år hatt forutsigbarhet i tilskudd, men for 2023 har regjeringen valgt å kutte i støtten. I henhold til Privatskolelova § 5-2 skal styret vedta både skolepenger, regnskap og budsjett. Statstilskuddet tilsvarer 75 pst. av grunnlaget og loven gir styret anledning til å vedta skolepenger på inntil 25 pst. av tilskuddsgrunnlaget, jf. § 6A-6.
Settes nå loven til side slik at man kan budsjettere med 35 pst. skolepenger, eller hvordan skal budsjettene på disse skolene kunne gå i balanse?
Begrunnelse
Statsråd Brenna har uttalt at skolene kan ta inn regjeringens reduksjon i tilskudd ved å øke skolepengesatsen til 35 pst. Men loven sier jo at de kun kan ta 25 pst. Bibelskolenes erfaringer er at skolene blir fulgt tett opp av Statsforvalteren for å sikre at regelverket følges. Bibelskolene har en lang praksis med å ta opp studenter fortløpende fra rundt september måned året før skolestart. Skolepengene blir vedtatt tidlig på høsten da prisene for neste skoleår må settes før opptaket starter. Skolene har allerede mottatt hundrevis av søknader og mange studenter er tatt opp. For hver student kan økningen være omlag 14 000 kroner. Ved endring må de kanskje også gi beskjed til studenter som er tatt opp at det vil bli en kraftig økning i skolepengene.
Regjeringen har for øvrig begrunnet kuttet med at bibelskolene ikke driver yrkesrettet opplæring. Dette er en påstand som ikke er korrekt, i og med at bibelskolene driver yrkesrettet opplæring, i tråd med læreplaner godkjent av Utdanningsdirektoratet.