Skriftlig spørsmål fra Aleksander Stokkebø (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:670 (2022-2023)
Innlevert: 08.12.2022
Sendt: 09.12.2022
Besvart: 14.12.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Aleksander Stokkebø (H)

Spørsmål

Aleksander Stokkebø (H): Vil statsråden bidra til at videreføring av prosjekter som allerede pågår vurderes fortløpende, slik at nødvendige avklaringer ikke uteblir unødvendig lenge; og når kan søkerne forvente svar?

Begrunnelse

De sosiale entreprenørene gjør et verdifullt arbeid. Flere av disse aktørene melder imidlertid om usikkerhet, da de opplever lang ventetid for å få saksbehandlet og avklart sine søknader. Det gjelder blant annet No Limitation, som opplyser om at de risikerer å måtte nedlegge all drift.
I 2022 har No Limitation As hjulpet over 80 mennesker. Nå risikerer man at ingen av disse får noe form for oppfølging i 2023. Flere av deltakerne står i kritiske overganger og vil ha det krevende med å takle en slik situasjon. No Limitation er naturlig nok bekymret over hva denne situasjonen kan medføre for deltakerne.
For å utdype henger noe av usikkerheten sammen med at midlene på Aktivitetstilbud-ordningen nå er søkbare. Jeg har fått opplyst at videreføringer vil behandles samtidig som de resterende nye søknadene på ordningen. Det betyr at videreføringer av prosjekter, som både har hatt en øremerking over 0765, post 72 tidligere, samt andre prosjekter / tiltak som søkes videreført på ordningen, vil behandles samtidig som nye tiltak / prosjekter.
Jeg har forståelse for at det er ønskelig å samlet kunne vurdere hvilke tiltak som er best egnet for å hjelpe folk ut i arbeid og aktivitet. Samtidig finnes det gode tiltak som allerede eksisterer, hvor man av hensyn til deltakerne burde kunne gi visse trygge rammer og forutsigbarhet.
En mulig løsning kunne være at videreføring av prosjekter som allerede pågår vurderes fortløpende, slik at nødvendige avklaringer ikke uteblir unødvendig lenge.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Regjeringen har foreslått å fjerne øremerkinger av særskilte tilskuddsmottagere i statsbudsjettet for 2023. Bakgrunnen for dette er blant annet å sikre en rettferdig fordeling av tilskuddsmidler basert på kriteriene for de respektive tilskuddordningene. Videre sikrer det at samfunnets ressurser benyttes på en mest mulig hensiktsmessig måte og i tråd med Stortingets tidligere budsjettvedtak.
Jeg har forståelse for at aktører som tidligere har mottatt øremerkede tilskudd nå er bekymret over å måtte konkurrere om tilskuddsmidler. Det er svært mange søkere som har gode tiltak og formål de ønsker å søke midler til. For en mest mulig rettferdig tilskuddsforvaltning bør alle stille likt og vurderes ut fra de sammen kriteriene, selv om man tidligere har stått utenfor konkurransen. Jeg viser for øvrig til Stortingets behandling av statsbudsjettet for 2023, og de føringer som ligger i det endelige budsjettvedtaket.
Jeg har tillit til at Helsedirektoratet som tilskuddsforvalter vil håndtere dette på en god måte og at de vil fatte vedtak vedrørende tilskudd for 2023 så raskt som overhodet mulig.