Skriftlig spørsmål fra Sveinung Rotevatn (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:678 (2022-2023)
Innlevert: 09.12.2022
Sendt: 09.12.2022
Besvart: 15.12.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Sveinung Rotevatn (V)

Spørsmål

Sveinung Rotevatn (V): Hva vil statsråden gjøre for å styrke behandlingstilbudet for pasienter med kroniske sår, og hvordan vil statsråden bidra til å bygge opp flere og større tverrfaglige fagmiljø både for å styrke det forebyggende arbeidet og behandlingen av kroniske sår?

Begrunnelse

I tidsskriftet Sykepleien d.d. kan vi lese om at det antas at 50 000 mennesker har kroniske sår som trenger spesiell sårpleie. Diabetespasienter har høy risiko for diabetessår som kan være vanskelig å få til å gro. Mange eldre, bevegelseshemmede og kronisk syke kan få smertefulle trykksår/liggesår ved feil utstyr som feil madrasser ol.. Flere pasienter med kroniske sår opplever at de blir kasteballer mellom fastlege, kommunehelsetjenesten og ulike avdelinger i spesialisthelsetjenesten. Siste eksempel jeg har blitt kjent med er at en eldre mann, som er lam fra livet og ned, fikk pådratt seg liggesår under behandling for annen sykdom på sykehus. Årsaken til liggesårene var manglende kunnskap og oppmerksomhet på pasientens behov. Denne pasienten har nå ligget flere uker både på sykehus og helsehus med de omkostningene det medfører for de pårørende og for samfunnsøkonomien. Når vi vet at riktig og helhetlig behandling av pasienten vil føre til at de fleste sår gror, så er det et tankekors at vi bruker enorme ressurser på å behandle det som kan forebygges. Dette er stikk i strid med Samhandlingsreformen der målet er å forebygge mer for å behandle mindre.
Antallet pasienter med kroniske sår har vært det samme gjennom mange år, til tross for at mange av disse sårene kan forebygges. I tillegg til at forebygging, med tettere oppfølging og økt kompetanse, vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt, så vil det også gi en langt høyere livskvalitet til den enkelte pasient. Kroniske sår fører til en betydelig redusert livskvalitet gjennom smerter og begrensninger i aktiviteter. Dette kan igjen føre til depresjoner og sosial isolasjon. I sin ytterste konsekvens kan sår som ikke gror føre til amputasjoner, alvorlige infeksjoner, sepsis og død. Spørsmålsstiller mener derfor dette er en helseutfordring vi må arbeide systematisk og godt med fremover for å få ned antallet pasienter med kroniske sår som vi faktisk kan forebygge med økt kunnskap og bedre oppfølging.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Kroniske sår er smertefulle og kan gi stor belastning for de som rammes. Trykksår gir økt liggetid på sykehus og reinnleggelser, og kroniske sår kan medføre alvorlige komplikasjoner som blodforgiftning og amputasjoner. Behandling av kroniske sår representerer således en betydelig kostnad for samfunnet.
Pasienter med diabetes utgjør en stor andel av pasienter som får kroniske sår, men kroniske sår oppstår også hos andre pasienter med kronisk sykdom. For diabetespasientene er det viktig med god diabeteskontroll og å unngå høyt sukkernivå i blodet over tid. Dette for å forebygge diabetisk fotsår og andre komplikasjoner. Tegn til komplikasjoner skal følges opp – ofte i primærhelsetjenesten, men også ved sykehus hvis kroniske sår ikke vil gro.
Nasjonal faglig retningslinje for diabetes beskriver hva slags oppfølging pasientgrupper med ulik risiko for fotsår bør få i primærhelsetjenesten og i sykehus. Et eget kapittel i retningslinjen gjelder forebygging av fotsår, og god behandling ved påvist sår for å unngå alvorlig infeksjon og amputasjon.
Representanten etterspør sterke tverrfaglige miljø for å styrke forebygging og behandling av kroniske sår. Mange sykehus har organiserte tilbud med tverrfaglige fotsårteam. Flere sykehus har dedikert personell som arbeider med diabetiske fotsår, og noen sykehus har tverrfaglig sårpoliklinikk som tar seg av sår både hos diabetespasienter og andre pasientgrupper.
Trykksår var et viktig innsatsområde i pasientsikkerhetsprogrammet som ble avsluttet i 2018. Helsedirektoratet har vurdert hvilke innsatsområder som bør videreføres i eksisterende retningslinjer og innen hvilke fagområder det bør utvikles nye nasjonale faglige råd. For forebygging av trykksår vil det bli utviklet nye nasjonale faglige råd.
Helsedirektoratet gjennomførte i 2020 en kartlegging blant fagpersoner i helse- og omsorgstjenesten for å få et bedre inntrykk av behovet for nasjonale faglige råd for trykksår i helse- og omsorgstjenesten. Resultatene viser varierende kompetanse, manglende implementering av oppdaterte fagprosedyrer og usikkerhet omkring hvilke tiltak som gir best effekt.
Trykkskader kan i stor grad forebygges gjennom tidlig å identifisere risikofaktorer for utvikling av trykksår, og ny teknologi kan bidra til å identifisere en tidlig skade med økt presisjon. En skanner kan identifisere vevsskader som ikke er visuelt synlige. Det pågår studier i Norge og andre land for riktig bruk av skanner kombinert med klinisk vurdering for å identifisere personer som har økt risiko for utvikling av trykksår.
Senter for omsorgsforskning har vist at det er behov for mer kunnskap om hvordan arbeidet kan organiseres for å sikre en kunnskapsbasert praksis i sykehjem og hjemmetjenester, samt mer kunnskap om tverrfaglig samarbeid.
Digital hjemmeoppfølging innebærer at hele eller deler av et behandlingstilbud foregår uten fysisk kontakt, der dialog og deling av data mellom behandler og pasient/bruker skjer digitalt basert på data fra pasienten kombinert med veiledning og støtte fra helsepersonell.
Tilbud om digital hjemmeoppfølging vurderes spesielt egnet for personer med kronisk sykdom og behov for langvarig oppfølging som ved diabetes, kols, hjerte- og karsykdommer, herunder også kroniske sår. Helsedirektoratet har nylig gitt ut nasjonale faglige råd for digital hjemmeoppfølging.
Gjennom prosjektet Felles tjenestemodell for digitale sårtjenester er det etablert samarbeid mellom fire helseforetak og kommuner som tester ut, avklarer og anbefaler nasjonal tjenestemodell innen fagområdet. Nasjonalt nettverk skal bidra til å spre samlet kunnskap om tjenestemodellen, kompetansetilbud, bidra til videre innovasjon og gi nødvendig rådgivning til andre som skal i gang med digitale sårtjenester. Det gjennomføres også følgeforskning hvor hensikten er å utforske erfaringer og faktorer som hemmer og fremmer innføring av digital sårtjeneste.
Riktig ernæringsstatus er også viktig for god og effektiv sårheling, og Helsedirektoratet har høsten 2022 publisert Nasjonal faglig retningslinje for forebygging og behandling av underernæring.
Norsk interessefaggruppe for sårheling (NIFS) er en ideell, allmennyttig organisasjon for helsepersonell som arbeider med diagnostisering, forebygging og behandling av sår. NIFS har blant annet utviklet retningslinjer for behandling av ulike typer sår.
Det gjøres mye godt arbeid for å forebygge og behandle kroniske sår, men det er viktig å arbeide for å øke kompetansen og unngå variasjon i forebygging og behandling.
Det er derfor godt å kunne konstatere at mange tiltak er i gang for å sikre at kunnskap spres nasjonalt og til alle deler av helse- og omsorgstjenesten.