Skriftlig spørsmål fra Anna Molberg (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:732 (2022-2023)
Innlevert: 15.12.2022
Sendt: 15.12.2022
Besvart: 22.12.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Anna Molberg (H)

Spørsmål

Anna Molberg (H): Vil bedrifter som har inngått fremtidig avtale om energikartlegging og som har dokumentert avtaleinngåelsen kunne få strømstøtte, eller er det et vilkår at energikartleggingen må ha vært gjennomført rent faktisk før 11. desember?

Begrunnelse

Foretak som gjennomfører energikartlegging og som oppfyller vilkårene for øvrig vil kunne få dekket inntil 25 prosent av strømprisen over 70 øre for månedene oktober-desember 2022. Flere bedrifter har gitt tilbakemelding om at de ikke har rukket å gjennomføre energikartleggingen fordi det har vært vanskelig å få tak i elektrikere/konsulenter og lignende oppdragstakere som skal gjennomføre kartleggingen. Særlig i distriktene kan det ha oppstått kø for å få gjort avtaler fordi etterspørselen er høy. Noen bedrifter har da enten gjennomført kartleggingen selv, eller inngått fremtidig avtale om gjennomføring av energikartlegging etter 11. desember.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg viser til regjeringens forslag om en ny midlertidig energitilskuddsordning, som ble fremmet for Stortinget 30. september 2022 ved Prop. 142 S (2021-2022). Slik det fremgår av proposisjonen, foreslo regjeringen at gjennomføring av energikartlegging skulle være et vilkår for å kvalifisere til tilskudd. Videre foreslo regjeringen at det skulle legges opp til én søknadsperiode for ordningens tilskuddsperiode, og at alle søknadene etter søknadsfristens utløp skulle behandles samlet før tilsagn skulle gis og tilskudd utbetales. Bakgrunnen for dette var blant annet at ordningen skulle være rammestyrt, med mulig behov for avkortning dersom omsøkt beløp skulle overstige disponibel ramme bevilget av Stortinget. Regjeringen tok sikte på at ordningen skulle åpne for søknader i løpet av november, med søknadsfrist i desember, slik at utbetalinger innen utgangen av 2022 skulle være mulig. Stortinget sluttet seg til regjeringens forslag ved behandling 27. oktober 2022, jf. Innst. 34 S (2022-2023).
Den videre innretningen av ordningen fulgte opp rammene som ble lagt i proposisjonen og gjennom Stortingets behandling. Jeg viser her blant annet til § 1-3 i forskriften for ordningen (Forskrift om midlertidig ordning for energitilskudd til næringslivet som følge av ekstraordinære strømutgifter), som setter søknadsfristen i ordningen til 11. desember 2022. Videre viser jeg til § 2-3 første ledd, som gir bestemmelse om at et foretak bare kan søke om tilskudd fra ordningen dersom det har gjennomført energikartlegging, og til andre ledd som gir bestemmelser om hvordan energikartleggingen skulle gjennomføres.
Det var således et krav om gjennomføring av energikartlegging for å kunne søke tilskudd fra ordningen, og bedrifter måtte legge ved dokumentasjon på gjennomført kartlegging i søknaden. Det var imidlertid ikke stilt noen formelle krav til kompetanse for å gjennomføre energikartleggingen, som var lagt opp slik at alle foretak skulle kunne gjennomføre den selv. Kartleggingsskjema og veileder for gjennomføring av energikartleggingen var tilgjengelig på nettsider for ordningen i god tid før den åpnet for søknader 24. november, og Enova hadde også en veiledningstjeneste hvor man kunne henvende seg med spørsmål.
Det er ikke anledning til å gjøre unntak fra regelverket nå. Innkomne søknader er nå behandlet, og tilsagnsbrev og tilskudd er på vei ut fra Enova. Så er det naturligvis synd dersom noen bedrifter opplevde det som krevende å få gjennomført energikartlegging innen søknadsfristen. Vi har imidlertid vært tydelig på at vi ville overholde forpliktelsen vår om at utsatte bedrifter skulle få hjelp før jul, og dersom vi skulle være sikre på dette kunne vi ikke sette søknadsfristen senere enn 11. desember.