Skriftlig spørsmål fra Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til finansministeren

Dokument nr. 15:755 (2022-2023)
Innlevert: 15.12.2022
Sendt: 19.12.2022
Besvart: 02.01.2023 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Lan Marie Nguyen Berg (MDG)

Spørsmål

Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Kan statsråden redegjøre for hvor store utgifter for markedsføringskampanjer og sponsoravtaler Equinor årlig skriver av på skatten?

Begrunnelse

Gjennom petroleumsskatteregimet kan oljeselskaper skrive av 78 prosent av diverse kostnader. Dette gjelder også utgifter som ikke er direkte tilknyttet oljeutvinning, for eksempel utgifter for oljeselskapenes lobbyarbeid og markedsføringskampanjer. Equinor er blant de mest synlige selskapene gjennom diverse markedsføring, både med “Morgendagens helter”-programmet som sponser ski, sykkel og fotball, Equinors kulturstipend, støtte av utvalgte festivaler og museer, samt en rekke annonser i blant annet Aftenposten og VG.
Dette kan man si favoriserer oljeselskapenes mulighet til å drive markedsføring, da de får skrive av langt mer av markedsføringsutgiftene på skatten enn andre næringer, som kun kan skrive av 22 prosent av disse utgiftene.
Mer markedsføring fra oljeselskapene kan til syvende og sist bidra til å forsinke en nødvendig, grønn omstilling. Når Equinor og andre oljeselskaper får, hovedsakelig på skattebetalernes regning, skape et narrativ om at de leder an i omstillingen, så får folk et feilaktig bilde av hvordan det går med omstillingen i Norge.
Flere av disse markedsføringskampanjene har blitt kritisert for å være både sportsvasking og grønnvasking, mens andre har vekket sterk kritikk, blant annet for bruk av klimastreikerne i Norge. Fordi skattebetalerne i hovedsak betaler for dette vil det være relevant å synliggjøre hvor store utgifter vårt statseide Equinor har til markedsføring og sponsoravtaler.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Petroleumsforekomstene på kontinentalsokkelen er en begrenset naturressurs som tilhører den norske stat. Petroleumsressursene er verdifulle og gir grunnlag for særlig høy avkastning ved utvinning, en grunnrente.
I tillegg til alminnelig selskapsskatt på 22 pst. betaler derfor selskaper som driver petroleumsvirksomhet på norsk kontinentalsokkel en særskatt. Særskatten skal, sammen med Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE), bidra til at en stor del av grunnrenten tilfaller fellesskapet. Etter omleggingen av særskatten for petroleumsvirksomhet til en kontantstrømskatt, gis det fradrag for beregnet selskapsskatt i særskattegrunnlaget. Grunnlaget for særskatten er blitt smalere, og derfor er særskattesatsen økt til 71,8 pst. for at samlet skatteprosent skulle forbli 78 pst.
Petroleumsskatten legges på netto inntekt der alle tilknyttede inntekter og kostnader inngår. Symmetrisk behandling av inntekter og kostnader er særlig viktig på grunn av den høye skattesatsen i petroleumsvirksomhet. Selskapene får dermed, i likhet med det som gjelder generelt i selskapsbeskatningen, fradrag for kostnader pådratt for å erverve utvinningsinntekten. Skattegrunnlaget for petroleumsskatten svarer i utgangspunktet til det som følger av de alminnelige reglene i skatteloven, men med enkelte unntak.
Dersom kostnader knyttet til omdømmebygging, markedsføring, informasjonsvirksomhet, medlemskap i interesseorganisasjoner mv. anses å fremme petroleumsvirksomheten, vil de være fradragsberettiget i særskattepliktig inntekt etter de alminnelige reglene. Kostnadene må på vanlig måte avgrenses mot gaver, kostnader pådratt i annen virksomhet osv.
Oljeskattekontoret fastsetter skatten for petroleumsselskap. Selskapenes skattemeldinger er ikke offentlige, mens fastsatt skatt publiseres per selskap. Departementet har derfor ikke informasjon om eller hvor store utgifter for markedsføringskampanjer og sponsoravtaler Equinor har krevd fradrag for i skattemeldingen.