Skriftlig spørsmål fra Sveinung Rotevatn (V) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:740 (2022-2023)
Innlevert: 15.12.2022
Sendt: 16.12.2022
Besvart: 21.12.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Sveinung Rotevatn (V)

Spørsmål

Sveinung Rotevatn (V): Er de nødvendige endringer Folketrygdloven, for å sikre likebehandling bl.a. mellom langtidsinnlagte somatiske pasienter i sykehus og pasienter innen psykisk helsevern og rusbehandling, ferdig utredet, og når vil en lovsak legges frem for Stortinget?

Begrunnelse

Det er en uheldige forskjellsbehandlingen mellom somatiske pasienter og pasienter innen psykisk helse og rusbehandling. Viser til at Stortinget har vedtatt følgende, i Innst. 528 S (2020-2021):
Stortinget ber regjeringen utrede endringer i folketrygdlovens regler om reduksjon av ytelser under opphold i institusjon, herunder forskjellen mellom innlagte i somatiske og psykiatriske institusjoner, og komme tilbake til Stortinget med forslag til endringer som sikrer likebehandling av pasientgrupper.
Ulike media, har ved en rekke tilfeller synliggjort et urimelig regelverk der psykisk syke og rusavhengige får redusert uføretrygd om de blir innlagt mer enn fire måneder for å få behandling innen psykisk helsevern eller TSB, men der innlagte pasienter for fysisk fysiske sykdommer ikke får redusert sine trygdeytelser. Om du er tvangsinnlagt og ikke kan hindre innleggelsen eller behandlingen må pasienter i tillegg betale for den gjennom redusert trygd. Psykisk helsevern har mange forbedringspunkter, og regelendringer i Folketrygdloven er viktige skritt fremover. Forskjellsbehandlingen mellom ulike pasientgrupper strider mot den allmenne oppfatning om likebehandling, noe også et flertall har på Stortinget har vært klar på. Undertegnede mener det haster med å få på plass et regelverk som sikrer rettferdighet og likebehandling for alle pasientgrupper.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Bakgrunnen for spørsmålet er Stortingets anmodningsvedtak 10. juni 2021 nr. 1219, jf. Innst. 528 S (2020-2021):

«Stortinget ber regjeringen utrede endringer i folketrygdlovens regler om reduksjon av ytelser under opphold i institusjon, herunder forskjellen mellom innlagte i somatiske og psykiatriske institusjoner, og komme tilbake til Stortinget med forslag til endringer som sikrer likebehandling av pasientgrupper.»

Hovedregelen i folketrygdloven er at sykepenger, arbeidsavklaringspenger, uføretrygd, ytelser til tidligere familiepleier, ytelser til gjenlevende ektefelle, barnepensjon og alderspensjon reduseres ved langtidsopphold i institusjon under statlig ansvar med fri kost og losji. Ytelsen gis uten reduksjon i innleggelsesmåneden og de tre påfølgende månedene, og blir deretter redusert. Ytelsene skal ikke reduseres når vedkommende forsørger ektefelle eller barn. Dersom vedkommende har faste og nødvendige utgifter til bolig, kan Arbeids- og velferdsetaten bestemme at ytelsen ikke skal reduseres eller med mindre enn det følger av de ulike bestemmelsene.
Ved langtidsopphold i kommunale institusjoner kan kommunen ta betaling for oppholdet (egenandel) etter nærmere regler fastsatt i forskrift.
Ved opphold i somatiske sykehusavdelinger gjør folketrygdloven unntak for mottakere av uføretrygd, ytelser til tidligere familiepleier, ytelser til gjenlevende ektefelle, barnepensjon og alderspensjon. Under slike opphold blir disse ytelsene ikke redusert. Et slik unntak gjelder ikke for mottakere av sykepenger og arbeidsavklaringspenger – disse to ytelsene blir dermed redusert også ved langvarig opphold i somatiske sykehusavdelinger.
Mottakere av trygdeytelser som oppholder seg i institusjon, blir dermed behandlet ulikt, avhengig av hva slags institusjon de er innlagt i og hva slags ytelse de mottar.
Saken er til behandling i departementet, og det vurderes hvordan lovverket bør utformes for å sikre likebehandling av pasientgrupper og ytelser. Det tas sikte på å sende et forslag på alminnelig høring våren 2023.