Bård Ludvig Thorheim (H): Norge har et fremragende forskningsmiljø på fusjonskraft som kan bidra til å løse verdens energi- klima- og naturutfordringer på lang sikt, men nektes å delta i et sentralt internasjonalt forskningsprosjekt på dette området.
Vil statsråden melde Norge inn i EUs forskningsprogram på fusjonskraft EuroFusion?
Begrunnelse
Det gjøres stadige fremskritt i utprøving av reaktorer for fusjonskraft. Nylig kom verdensbegivenheten fra USA om at man for første gang har klart å produsere mer kraft fra en fusjonsreaktor enn kraft som er benyttet for å sette prosessen i gang. Dette anses som et viktig steg i retning av å realisere fusjonskraft i fremtiden.
Selv om krafttilførsel fra fusjonskraft ligger tiår frem i tid for å kunne overta en stor del av verdens kraftproduksjon, er teknologien potensielt svært viktig for å løse både energi- og klimautfordringen. Fusjonskraft har en rekke fordeler. Råmaterialer som benyttes som innsatsfaktorer for fusjonskraft finnes rikelig på hele kloden, fusjonskraft gir ikke utfordringer med radioaktivt avfall på samme måte som med tradisjonell fisjonskraft, fusjonskraft gir ikke co2-utslipp, og ved eventuelle feil med reaktoren er den ikke til skade for miljø og mennesker. Som for all kjernekraft, krever det minimalt med naturinngrep sammenlignet med andre energikilder.
Det satses stadig mer på fusjonskraft internasjonalt, både fra myndigheter og en økende andel private investeringer, blant annet fra Equinor.
Ved Universitetet i Tromsø finnes en forskergruppe med spisskompetanse på fusjonskraft. Forskning og kompetanse på nordlyset har noe overføringskapasitet til prosesser i fusjonskraft, og gjennom flere år har forskerne opparbeidet seg stor kunnskap innen fagfeltet, blant annet i samarbeid med Massachusetts Institute of Technology.
EU har også et avansert forskningsprogram for fusjonskraft, kalt EuroFusion. Det er svært ønskelig både fra Universitetet i Tromsø og for EuroFusion at den norske forskergruppen får delta fullt ut som medlemmer i EuroFusion-programmet for bedre samarbeid om utviklingen av fusjonskraft. Likevel er norske myndigheter til hinder for norsk deltagelse i EuroFusion.
Regjeringen kan og bør sørge for at Norge deltar fullt ut i forskningssamarbeidet EuroFusion i regi av EU for å bidra til utviklingen av fusjonskraft. Denne typen forskningssamarbeid vil kunne gi et stort bidrag til å løse energi- klima- og naturutfordringene på kloden på lang sikt.