Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Vil regjeringen be om innsyn i prissettingen og forhandlingene mellom leverandørene og dagligvarekjedene etter årets forhandlinger, og vil regjeringen vurdere grep dersom det viser seg at prissettingen er uforholdsmessig høy?
Begrunnelse
1. februar 2023 settes matvareprisene i årets første prisvindu. Forrige uke kunne NRK meddele at kilder i butikkjedene sier at prisøkningene kan komme til å bli opp mot 10 prosent. Det er en ytterligere vekst i matvarepriser på toppen av de 12,7 prosentene vi har vært vitne til fra november 2021 til november 2022.
Forsker på matvareøkonomi med NIBIO, Ivar Pettersen, mener prisøkningen på matvarer i tredje kvartal 2022 er for høy til hva som kan forklares av normale drivkrefter for prisutviklingen for matvarer. For melk fikk bonden i slutten av oktober 2022 rundt 5,08 kroner literen. Hos Coop Prix kostet en liter Tine lettmelk 20,50 kroner. Pettersen viser videre til at en eventuell økning på 10 prosent fra 1. februar også er langt høyere enn hva en skulle forvente å se. OECD forventer at norsk kjerneinflasjon vil ende på 4,4 prosent i 2023.
SIFO viste i en rapport i oktober at over 400.000 husholdninger har alvorlige økonomiske problemer eller sliter økonomisk, hvorav flere måtte velge mellom mat og strøm. I strømforlik og budsjettforlik har regjeringen sammen med SV blitt enige om tiltak for å avlaste befolkningen i dyrtid. En økning i matvarepriser på ytterligere 10 prosent vil likevel være svært belastende for en for stor andel av Norges befolkning. Det er viktig å sikre at usaklig spekulasjon i matvarepriser i dyrtid ikke skjer.
Det er per i dag lite innsyn i hvordan priser settes i de lukkede forhandlingene mellom leverandørene til dagligvarehandelen og kjedene. Når prisene nå forventes økt uforholdsmessig mye etter endte forhandlinger, bør kravene Stortinget har sluttet seg bak om mer transparens rundt prissettingen i dagligvaremarkedet følges opp raskt.
I mai 2022 ble Stortinget enige om dette vedtaket, som regjeringen enda ikke har fulgt opp:
«Stortinget ber regjeringen utrede tiltak for å sikre konkurranse og mer åpenhet innenfor grossist- og distributørleddet i dagligvarehandelen, herunder tilsyn med priskalkylene for distribusjonstjenester.»