Skriftlig spørsmål fra Marian Hussein (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:785 (2022-2023)
Innlevert: 20.12.2022
Sendt: 20.12.2022
Besvart: 03.01.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Marian Hussein (SV)

Spørsmål

Marian Hussein (SV): I følge tillitsvalgte er det fortsatt en dialog på OUS om å legge ned sentrale behandlingstilbud på barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling, til tross for klare og gjentatte signaler fra statsråden om at psykisk helse skal prioriteres.
Kan statsråden garantere at tilbudet til barn og unge med behov for hjelp fra psykisk enhet på OUS ikke vil få budsjettkutt i 2023?

Begrunnelse

Statsråden skrev i et debatt innlegg den 14 desember 2022 følgende:

"Det omtales i flere medier mulige innsparinger i psykisk helsevern over hele landet. Jeg vil som helseminister både minne om at psykisk helse er en prioritet for denne regjeringen, og jeg vil gi føringer om det i mine oppdrag til tjenesten."

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Regjeringen har lagt fram et stramt budsjett for 2023, men har prioritert psykisk helse og rusfeltet med 300 millioner kroner til økt innsats, herunder 150 millioner kroner til psykisk helsevern i sykehusene.
Regjeringen har også foreslått å øke sykehusene sine budsjett med 2,5 milliarder kroner i nysaldering for statsbudsjettet i 2022. Dette blir gjort for å sikre at sykehusene kan foreta helt nødvendige investeringer og for over tid å sette helseforetakene bedre i stand til å følge opp prioriterte grupper, for eksempel innen psykisk helse.
Innenfor de overordnede føringene som blir gitt, har de regionale helseforetakene og helseforetakene et helhetlig ansvar og må selv vurdere hvordan driften skal innrettes og omstillingstiltak gjennomføres.
Det vil pågå krevende budsjettprosesser ved alle landets helseforetak framover som jeg ikke kan gå inn i, men jeg legger til grunn at de regionale helseforetakene legger til rette for at sørge-for-ansvaret kan oppfylles med god og forsvarlig behandling også innenfor psykisk helsevern og rusbehandling fremover. Selv om vi har et relativt godt utbygd tilbud i Norge, er tilgangen på psykiske helsetjenester ulik og mange får ikke hjelp når de trenger det. Det er behov for både å forebygge psykiske vansker og lidelser og styrke tilbudet både i kommunene og i spesialisthelsetjenesten. Regjeringen vil legge frem en opptrappingsplan for psykisk helse i 2023.
Jeg viser også til svar på spørsmål nr. 317.