Skriftlig spørsmål fra Bengt Rune Strifeldt (FrP) til næringsministeren

Dokument nr. 15:795 (2022-2023)
Innlevert: 20.12.2022
Sendt: 21.12.2022
Besvart: 04.01.2023 av næringsminister Jan Christian Vestre

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Spørsmål

Bengt Rune Strifeldt (FrP): Hvor mange bedrifter får strømstøtte i Sverige, og hva er anslått proveny for den svenske strømstøtten til svensk næringsliv?

Begrunnelse

I følge en pressemelding fra den svenske regjeringen 27. oktober i år skal alle strømforbrukere i Sør-Sverige få utbetalt strømstøtte på til sammen 55 milliarder svenske kroner. Denne summen skal fordeles på både private strømforbrukere og på næringslivet.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg legger til grunn at representanten viser til ett spesifikt tiltak lagt frem av den svenske regjeringen, herunder utbetaling av såkalte «flaskehalsinntekter» til sluttbrukere av elektrisitet som nevnt i pressemelding fra den svenske regjeringen av 27. oktober 2022.
For at handel mellom to prisområder skal være lønnsom, må det være en prisforskjell mellom de to områdene det overføres kraft mellom. Kraften vil da transporteres fra området med lavest pris til området med høyest pris. Handlet volum multiplisert med prisdifferansen utgjør det vi kaller flaskehalsinntekter. Disse inntektene tilfaller eieren av strømnettet. I Norge tilfaller flaskehalsinntektene Statnett.
Statnetts flaskehalsinntekter har tradisjonelt kommet nettkundene til gode gjennom å redusere tariffgrunnlaget og dermed nettleien. I 2022 hadde Statnett ekstraordinært høye flaskehalsinntekter. For å sikre at disse inntektene raskt kan komme nettkundene til gode, besluttet regjeringen høsten 2022 at ekstraordinære flaskehalsinntekter i 2022 og 2023 kan brukes til å redusere nettleien til nettkunder i områder med høye kraftpriser gjennom en ny, midlertidig ordning. I 2022 ble 5,9 milliarder av Statnetts ekstraordinære flaskehalsinntekter utbetalt gjennom denne midlertidige ordningen.
Som det fremgår av pressemeldingen fra den svenske regjeringen av 27. oktober 2022, gav den svenske regjeringen 18. august 2022 et oppdrag til Svenska kraftnät (SK) om å søke den svenske Energimarknadsinspektionen (EI) om å få anvende flaskehalsinntekter for å finansiere støtte til elektrisitetskunder, samt å utforme et forslag til støttemodell. Det fremgår at slik søknad ble sendt 27. oktober 2022, sammen med et forslag til innretning av støtten.
Av pressemelding fra EI av 17. november 2022 fremgår det at det ble søkt om benyttelse av 55,6 mrd. SEK av flaskehalsinntekter (hvorav maksimalt 600 mill. SEK til administrasjonskostnader), og en støttemodell hvor sluttbrukere av elektrisitet får en kontantutbetaling på 0,5 og 0,79 SEK per kilowattime forbruk i hhv. de svenske strømprisområdene 3 og 4, beregnet ut fra forbruk i perioden 1. oktober 2021-30. september 2022. Av pressemeldingen fremgår det at EI godkjenner benyttelsen av flaskehalsinntekter til støtteformål, og også støttemodellen med justeringer for foretak med stort strømforbruk.
Slik det fremgår av pressemelding fra den svenske regjeringen av 23. desember 2022, vurderer den svenske regjeringen at EIs justerte støttemodell for foretak vil medføre statsstøtte som ikke vil kunne godkjennes av EU-kommisjonen. Den svenske regjeringen har ifølge pressemeldingen bedt SK om å foreslå en ny modell for EI innen 4. januar 2023. Av den svenske regjeringens nettsider fremgår det at støtten i første omgang vil betales ut til husholdninger, og at det tas sikte på slik utbetaling ila. februar 2023.
Etter det jeg kan vurdere, er det med andre ord ikke endelig avklart hvordan innretningen av det ovennevnte tiltaket vil bli for svensk næringsliv. Regjeringen har ikke mulighet til å utarbeide egne anslag på hvor mange bedrifter som vil omfattes av svenske næringsrettede strømtiltak, eller gi anslag på provenyeffekter av slike tiltak. For ytterligere informasjon om svenske tiltak, herunder bl.a. om hvem som vil omfattes av slike tiltak og provenyeffekter, vil jeg henvise til informasjon fra den svenske regjeringen og øvrige svenske myndigheter.