Ola Elvestuen (V): Har regjeringen gjort en vurdering om hvilken betydning jerv kan ha for bekjempelse av skrantesjuke og har regjeringen vurdert å utvide området for jerv til å inkludere Hardangervidda?
Begrunnelse
I 2021 skrev Miljødirektoratet følgende i en pressemelding:
«Klassisk skrantesjuke ble oppdaget på Nordfjella i 2016. Hele bestanden i Nordfjella sone 1 ble besluttet tatt ut, med mål om å utrydde sykdommen. Påvisningen på Hardangervidda er en større utfordring, blant annet fordi dette villreinområdet og bestanden som lever her er mye større.
Skrantesjuke kan få svært store konsekvenser for villrein i Norge og i neste rekke alle typer hjortedyrpopulasjoner, ikke bare i Norge, men også i Europa.»
Å gjenintrodusere jerven på Hardangervidda kan være et effektivt tiltak mot spredning av skrantesjuken. Jerven er kjent for å ta byttedyrene med dårligst helse, og fungerer således som en slags renovatør i naturen og sørger for friske sunne bestander av andre arter.
Hovedføden for jerven er reinsdyr, og jerven var opprinnelig utbredt i alle områder hvor det fantes rein. Det er med andre ord naturlig, sett fra et økologisk perspektiv, å ha jerv på Hardangervidda.