Alfred Jens Bjørlo (V): Hvilke virksomheter, som leverte tjenester under fritt behandlingsvalg ordningen (FBV) innen psykisk helsevern, har fått økt sin kapasitet gjennom utvidelse av avtaler med de regionale helseforetakene, dvs. som får levere flere døgnbehandlingsplasser i 2023 gjennom ytelsesavtalene enn de totalt har levert i 2022 under FBV og ytelsesavtalene?
Begrunnelse
I debatten 14. des. fikk avviklingen av FBV mye oppmerksomhet. Flere av representantene for regjeringspartiene, inkludert statsråden, kom med mange beroligende uttalelser fra talerstolen, bl.a. følgende: Cecilie Myrseth:
«Det er jo sånn president i dag at man bruker både private og ideelle der det er behov, man inngår langsiktige avtaler, nå har vi til og med øka de avtalene som er.»
Videre i debatten:
«Vi trenger å bruke flere krefter enn det offentlige, helt åpenbart, men det skal vi gjøre gjennom gode avtaler der det er behov for det. Det er avtaler som er til det beste for pasientene.»
og videre i debatten kommer det igjen:
«Det vi kan si er at vi skal bruke all den kapasiteten som er i de offentlige sykehusene, men vi skal styrke avtalene med de private som vi allerede har avtaler med. Vi skal utvide de avtalene for å sikre at så mange pasienter som mulig får hjelp.»
Statsråden sier:
«De regionale helseforetakene anskaffer privat behandling i et relativt omfattende omfang også i dag. Det vil de gjøre også til neste år. Noen helseregioner vil også utvide dette for å ivareta pasienter som har fått sin behandling hos fritt behandlingsvalgaktører. Så det vil være en økt tilgjengelig privat kapasitet samtidig som begrensningene her ligger i det totale sykehusbudsjettet. Hver pasient må få den behandlinga pasienten har behov for og den må og finansieres over sykehusbudsjettet.»
Even A. Røed:
«Så vil jeg raskt på slutten kommentere at det er veldig mange som i sammenheng med fritt behandlingsvalg-debatten, er opptatt av en del tilbydere som allerede har avtale hos helseforetakene, og som får en økning i sin kontrakt med den ordningen vi har nå. Da kan man ikke snakke om Modum Bad som om Modum Bad blir nedlagt, for det stemmer ikke. Modum Bad vil få en økning i sin kontrakt som gjør at vi kan bruke dem enda mer. Det er vi nødt til å ha som en ærlig og redelig bunnplanke i debatten, for det har mye å si for det helsetilbudet som skal gis, og det er unødvendig å skape mer uro enn det som er nødvendig.»
Virksomhetene under FBV som må redusere kapasiteten er spent på hvilke andre tilbydere som har fått økt kapasitet. Særlig tilbydere innen psykisk helsevern der bekymringen er svært stor for redusert kvalitet til pasientene og redusert total døgnkapasitet.