Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:850 (2022-2023)
Innlevert: 31.12.2022
Sendt: 02.01.2023
Besvart: 10.01.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): År 2022 har vært preget av vedvarende høye strømpriser, både i Norge og Europa. Energikrisen i Europa har vært møtt med forskjellige tiltak.
Kan statsråden liste opp hvilke tiltak som er iverksatt og gjennomført i EU-landene, hvilke som er tilgjengelig og mulig å implementere i Norge, samt ev. grunngi hvorfor noen tiltak som EU land har gjennomført og iverksatt ikke kan benyttes i Norge?

Begrunnelse

Regjeringen grunngir ofte manglende norske tiltak med begrensninger i EØS avtalen. Allikevel har forskjellige EU-land innført og gjennomført veldig mange forskjellige tiltak for å hjelpe forskjellige energikunder, ofte i strid, eller i beste fall helt i ytterkanten av EUs reglement. Flere av disse landene tolker EU-regulativene slik at går de for hardt ut over landets interesser, da bøyer og tøyer man reglene. Norge følger de slavisk.
Tyskland har subsidiert næringslivet i stor grad, blant annet Uniper med gigantiske milliardbeløp, for å bøte på høye energipriser, mens regjeringen påstår det samme bryter EØS reglene i Norge. Frankrike og andre land har innført andre tiltak som makspris og begrensning av krafteksporten. I Norge påstås det at dette bryter reglene, og regjeringen tør ikke å utfordre. Det er ønskelig med liste over alle tiltak som er innført i EU landene i 2022, og en vurdering av hvorfor de evnt. ikke kan innføres i Norge, når de er mulig å innføre i andre land.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: De høye strømprisene vi har opplevd den siste tiden er krevende å leve med over tid for folk, industri og næringsliv. Strømstøtteordningen til husholdningene og støtteordninger til industri og næringsliv avhjelper på kort sikt, men for å sikre tilgang på ren og rimelig kraft er vi nødt til å sørge for mer kraftproduksjon, mer nett og mer effektiv bruk av kraften.
Støtteordningene bidrar til å avhjelpe en vanskelig situasjon. Fra januar til november 2022 er det utbetalt om lag 24,1 mrd. kroner i strømstøtte til norske husholdninger. Dersom vi tar utgangspunkt i estimerte strømpriser for desember, kan den totale summen som blir utbetalt i år bli på om lag 33 mrd. kroner.
Det finnes ingen raske og enkle løsninger på energisituasjonen i Europa. Energiforsyningen vår er knyttet sammen med våre naboer, og vi opplever felles utfordringer. Likevel er forsyningssikkerheten i Norge god.
Olje- og energidepartementet har ikke en fullstendig oversikt over hvilke tiltak som er iverksatt i EU-land i forbindelse med høye strømpriser. Følgende lenke gir informasjon fra Europakommisjonen i møtet med energikrisen i Europa: EU action to address the energy crisis (europa.eu).
I forbindelse med gjennomgangen av kraftsituasjonen 2021 til 2022 ble det satt ut flere eksterne utredninger, hvor blant annet ulike tiltak i kraftsystemet ble vurdert. Resultatet fra utredningene er beskrevet i kapittel 9 Oppfølging av kraftsituasjonen i Prop. 1 S (2022-2023).