Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:894 (2022-2023)
Innlevert: 05.01.2023
Sendt: 06.01.2023
Rette vedkommende: Finansministeren
Besvart: 17.01.2023 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Er kulturministeren opptatt av at kunstmuseene likebehandles og vil hun i så fall medvirke til at Kunstsilo i likhet med andre museer får avgiftsfritak for innførsel av kunstverk som kun skal benyttes til offentlig fremvisning?

Begrunnelse

Tangen-samlingen skal samles i Kunstsilo i Kristiansand når denne står ferdig. Samlingen er gitt i gave til AKO kunststiftelse, og det er satt som vilkår at Sørlandet kunstmuseum (SKMU) har evigvarende disposisjonsrett over verkene selv om de ikke er juridisk eier. Mye av kunsten i samlingen er plassert i utlandet og må fraktes til Norge. I forbindelse med dette har Sørlandets kunstmuseum og AKO kunststiftelse søkt om fritak for avgifter ved innførsel av kunstgjenstander etter tolloven § 5-7. Finansdepartementet har avslått SKMU sin søknad om avgiftsfritak.
Etter det informerte får andre kunstinstitusjoner avgiftsfritak ved import av kunstverk til utlån, selv om disse er eid av andre. Dette gjelder etter det opplyste blant annet Munchmuseet, som blant annet låner verk fra Sparebankstiftelsen.
Kunstsilo forbereder oppstart av innførsel av kunstsamlingen i februar, det haster dermed å få avklart situasjonen rundt tollavgifter.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Etter toll- og avgiftsregelverket kan Tolletaten godkjenne institusjoner med rett til å innføre kunst- og museumsgjenstander avgiftsfritt. Vilkår er at institusjonen mottar støtte til driften fra stat, fylke eller kommune og at institusjonen er formell eier av kunstgjenstandene som innføres, slik at disse må innlemmes i institusjonens samling. Regelverket gjennomfører UNESCO-overenskomsten (1950) vedlegg B punkt IV.
I den aktuelle saken har en kunststiftelse og et museum søkt om avgiftsfritak for innførsel av kunstverk. I søknaden er det opplyst om en samarbeidsavtale mellom stiftelsen og museet. Ifølge avtalen skal stiftelsen være formell eier av kunstverkene, mens museet skal ha evigvarende bruksrett for å stille ut kunstverkene.
Søknaden ble avslått av Tolldirektoratet (nå Tolletaten). Begrunnelsen er at stiftelsen ikke mottar offentlig støtte, samtidig som den skal være formell eier av kunstverkene også etter innførselen av kunstverkene. Vedtaket ble påklaget til Finansdepartementet. Finansdepartementet opprettholdt vedtaket og viste blant annet til at gjeldende vilkår om eierskap til kunstgjenstandene hindrer at andre aktører enn den godkjente institusjonen kan benytte avgiftsfritaket.
Klager har senere, og etter Finansdepartementets vedtak, ytterligere gjort gjeldende at det foreligger ulik avgiftspraksis i Tolletaten. Jeg er opptatt av at dette og annet regelverk under Finansdepartementets ansvarsområde blir praktisert likt. Finansdepartementet har forelagt påstanden om forskjellsbehandling for Tolletaten. Tolletaten har gitt foreløpig tilbakemelding om at Tolletaten ikke kjenner til noen tillatelser hvor vilkårene for avgiftsfritak har blitt fraveket. Tolletaten vil redegjøre nærmere for dette i et eget brev til Finansdepartementet. Jeg har ut fra dette ikke grunnlag for å konkludere med at regelverket i dag praktiseres ulikt, men vil følge dette videre opp dersom etatens gjennomgang skulle vise noe annet.