Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:906 (2022-2023)
Innlevert: 06.01.2023
Sendt: 09.01.2023
Besvart: 19.01.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): Under en debatt i Stortinget den 5. januar sa statsråden at overgangen til en sirkulær økonomi forutsetter en “gjennomgående omstrukturering av økonomien som krever at man tenker systemisk rundt alle sektorer”. Torvik-utvalget, som nylig avga sin NOU om skattesystemet, etterlyste en bred utredning av tiltak for å fremme sirkulærøkonomi.
Vil statsråden, i forbindelse med den varslede strategien for sirkulærøkonomi, ta initiativ til å nedsette et utvalg som skal gjennomføre en slik utredning?

Begrunnelse

Sirkulær økonomi er å skape jobber, lønnsomhet, velferd og rettferd uten å ødelegge livsgrunnlag og sosial kapital. Sirkulær økonomi er den endelige integreringen av klima- og natur i økonomien: Etter at et produkt er laget og brukt opp, skal klima, natur og sosial kapital fortsatt være i god stand. Varighet, reparasjon, gjenbruk og resirkulering må bli forutsetningen for all produksjon og alle produkter.
Dette krever en gjennomgripende endring i lovverk, reguleringer, skatter og avgifter. Skal norsk økonomi bli en sirkulær økonomi må det være et overordnet mål for hele økonomien.
Torvik-utvalget la før jul fram anbefalinger om skatte- og avgiftspolitikk, herunder en mer sirkulær økonomi. Utvalget påpeker at dette er en helt ny måte å tenke økonomi på, og ber om at det settes ned et eget utvalg som fokuserer på sirkulær økonomi.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Langsiktig og bærekraftig forvaltning av ressurser er et grunnprinsipp i regjeringens politikk. Vi må legge til rette for en mer sirkulær økonomi basert på tanken om at minst mulig ressurser skal gå til spille og måtte håndteres som avfall. Et bredt sett av virkemidler og tiltak er viktige for å fremme en sirkulær økonomi, og økonomiske virkemidler er en del av dette. I Hurdalsplattformen konkretiserer regjeringen en rekke punkter innen sirkulær økonomi, blant annet at regjeringen vil utrede et mulig regime for avgifter på førstegangsbruk av ikke-fornybare naturressurser.
Torvik-utvalget hadde som mandat å

«…vurdere hvordan riktigere miljøprising og andre økonomiske virkemidler kan bidra til bedre ressursutnyttelse, fremme klimavennlige investeringer, øke sirkulære produksjons- og forbruksmønstre og stimulere verdiskaping og sysselsetting basert på sirkulære løsninger.»

I NOU 2022: 20 Et helhetlig skattesystem anbefaler utvalget at økonomiske virkemidler for å fremme en sirkulær økonomi bør utredes videre. De skriver videre at utredningen bør se ulike typer virkemidler og tiltak i sammenheng. Regjeringen vil vurdere utvalgets anbefalinger, inkludert anbefalingene innen sirkulær økonomi.
Vi har nylig sendt NOU 2022: 20 på høring med frist 15. april 2023. Før vi tar stilling hvordan økonomiske virkemidler for sirkulær økonomi skal settes inn i en bredere kontekst slik som Torvik-utvalget anbefaler, ønsker vi å ta med oss svarene fra høringen.