Skriftlig spørsmål fra Margret Hagerup (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:908 (2022-2023)
Innlevert: 06.01.2023
Sendt: 09.01.2023
Besvart: 17.01.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Margret Hagerup (H)

Spørsmål

Margret Hagerup (H): Hvilke vurderinger har statsråden gjort av konsekvensene for ansatte i bemanningsbyråene som nå står i fare for å miste AFP-ordningen, som en konsekvens av regjeringens endringer i innleiereglene, og vil statsråden gjøre noe for å ivareta dem som rammes av dette?

Begrunnelse

I Klassekampen, 30.desember, kan en lese om polske bygningsarbeidere som er bekymret for den avtalefestede pensjonen sin, når bemanningsbyråenes rolle nå begrenses etter innstrammingene i innleieregelverket som trådte i kraft 1.januar 2023.
Kommunikasjonssjef i Adecco, Bjørn Wiik, bekrefter i saken at det er usikre tider for mange ansatte i Adecco nå. «Totalt 600 arbeidere hos oss blir berørt av dette forbudet. Noen av disse vil finne nye jobber, men ikke de fleste. Det er særlig utfordrende for de eldste. Mange av dem må ta en beslutning om de skal flytte hjem igjen eller prøve å få jobb hos entreprenører. Men det er en kjensgjerning at det er vanskelig å få ny jobb når man er 60 år i fysiske yrker som dette» sier Wiik i saken.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Regjeringen ønsker et arbeidsliv der hele og faste stillinger er den klare hovedregelen og hvor arbeidstakeren er ansatt direkte i den virksomhet der arbeidet skal utføres. Dette gir den enkelte arbeidstaker trygghet og forutsigbarhet med hensyn til framtidig arbeidssituasjon og inntekt.
Endringene medfører en generell innstramming i adgangen til innleie fra bemanningsforetak, ved at adgangen til innleie «når arbeidet er av midlertidig karakter» oppheves, og et forbud mot innleie til bygningsarbeid på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold. I tilknytning til den generelle innstrammingen i adgangen til innleie fra bemanningsforetak, er det innført en forskriftshjemmel som åpner for en avgrenset unntaksadgang innenfor enkelte områder.
Jeg legger til grunn at virksomheter som har benyttet innleie fortsatt vil ha behov for arbeidskraft og at mange av dem som til nå har vært innleid kan få ansettelse i den virksomheten de har arbeidet i. Har de AFP i denne virksomheten, vil de fortsatt kunne få AFP dersom kvalifiseringsvilkårene er oppfylt.
AFP er en tariffavtalt ordning basert på en avtale mellom LO og NHO. AFP er ikke er en ordning der man tjener opp rettigheter, men er en kvalifiseringsordning. LO og NHO har utredet en skisse til en alternativ utforming av AFP-ordningen som forsøker å møte noen av utfordringene med dagens AFP. En omlegging er betinget av at partene blir enige om sentrale forhold som ytelses- og premienivå i en reformert ordning. Regjeringen støtter en omlegging som gir økt forutsigbarhet for arbeidstakerne og bedriftene, og vil følge nøye med på hva partene kommer fram til.