Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:950 (2022-2023)
Innlevert: 11.01.2023
Sendt: 11.01.2023
Besvart: 18.01.2023 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Vil regjeringen sikre en forsvarlig arbeidsbelastning for de renholdsansatte ved tilbakeføring av renhold til Forsvaret og legge til grunn ytelseskravene i den eksisterende avtalen om renhold Forsvarets regi mellom NTL Forsvaret og Forsvaret; hva vil regjeringen gjøre for å kompensere de ansattes tap av pensjonsrettigheter som fulgte av privatiseringen og kan regjeringen garantere at tilbakeføring til Forsvaret ikke medfører tap av opparbeidet pensjon?

Begrunnelse

4. januar i år ble det klart at regjeringen vil sette i gang tilbakeføring av renhold i Forsvarets egen regi, i tråd med løftet fra Hurdalsplattformen. Spørsmålsstiller viser til at Rødt i mange år har vært pådriver for å reversere privatiseringen av renholdet i forsvarssektoren, og støtter at regjeringen endelig setter i gang arbeidet med å gjennomføre dette.
Privatiseringen av renhold i Forsvaret har vært en fiasko. Blant annet har flere av Hærens bygg blitt stengt ned på grunn av manglende renhold som førte til uholdbar risiko for brann og kortslutning og dårlig hygiene som kunne være skadelig for soldatenes helse.
Fiaskoen henger blant annet sammen med at renholderne som følge av privatiseringen fikk en for høy arbeidsbelastning, som var uforenelig med forsvarlig kvalitet på renholdet.
I en utredning Forsvarsbygg har gjort om tilbakeføring av renholdstjenesten, er det lagt til grunn at de ansatte ved tilbakeføring vil få ansvar for renhold av 200 m² per time i gjennomsnitt, i tråd med vedlegget til Renholdsbestemmelsen, som gjelder for renhold i Forsvarets regi og er avtalt mellom NTL Forsvaret og Forsvaret. Dette er vesentlig lavere enn gjennomsnittlig ytelseskrav i dagens kontrakter med private leverandører, som er 278 m² per time.
Spørsmålsstiller mener det er avgjørende at de ansattes arbeidsbelastning reduseres både av hensyn til kvaliteten på renholdet, som påvirker hele Forsvaret, og av hensyn til de ansatte, noe som innebærer behov for flere årsverk.
Ved privatiseringen av renholde i Forsvaret opplevde ansatte å tape opp til 1,3 mill. i pensjon. I utredning fra forsvarsbygg står det at det antas at tilbakeføring til forsvarssektoren vil sikre renholdsansatte bedre pensjonsrettigheter. Men det synes ikke avklart om de ansatte vil få kompensert for tap av pensjon i forbindelse med privatiseringen eller hva som vil skje med opparbeidet pensjon ved Forsvarsbyggs overtakelse.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Regjeringen har besluttet å gi Forsvarsbygg ansvaret for renholdstjenesten i forsvarssektoren og de starter nå arbeidet med å bygge opp denne tjenesten. Tilbakeføringen skal gjøres skikkelig og planlegges godt. Dette både av hensyn til berørt personell og til etableringen av en profesjonell organisasjon for å håndtere renhold i et så stort omfang. Ambisjonen med tilbakeføringen er ikke å gå tilbake til den gamle modellen for tjenesten, men å sikre en totalt sett bedre løsning for renholdet i sektoren enn den vi har i dag.
Det er viktig for regjeringen å sikre gode arbeidsvilkår for dem som står for renholdet i forsvarssektoren. Vi vet at det følger kostnader med at renholderne får en bedre pensjon gjennom Statens pensjonskasse. Regjeringen mener at forsvarsbudsjettet ikke skal salderes med pensjonen til renholderne. Personellet skal ivaretas i tråd med lov- og avtaleverk, og regjeringen er opptatt av at de personellmessige konsekvensene skal kartlegges grundig, herunder forholdet til pensjon.
Som en del av prosessen med å videreutvikle renholdstjenesten, er det viktig å dra nytte av de erfaringene man har gjort seg de senere årene, samtidig som man ser på mulighetene for både kvalitetsforbedring og kostnadsbesparelser som ligger i ny teknologi og synergier med den øvrige eiendomsforvaltningen i Forsvarsbygg.
Den nye løsningen vil ta utgangspunkt i renholdsplanene som foreligger ved overtakelses-tidspunktet, men vi er kjent med at bemanningen er lav på enkelte områder og vil ta hensyn til dette. I arbeidet med å videreutvikle renholdsløsningen vil Forsvarsbygg utarbeide nye bestemmelser for renholdstjenesten. Fastleggelse av forsvarlige ytelseskrav vil være en del av dette arbeidet. Regjeringen er opptatt av at utarbeidelsen av nye bestemmelser baseres på en grundig gjennomgang av erfaringene med dagens avtaler og standarder i bransjen, og på god involvering av de ansatte og tillitsvalgte.
Jeg er trygg på at Forsvarsbygg vil finne gode løsninger som ivaretar kravene til kvalitet og effektivitet, samtidig som personellet ivaretas på en god måte.