Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:956 (2022-2023)
Innlevert: 11.01.2023
Sendt: 11.01.2023
Besvart: 24.01.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Mener statsråden at Vestland fylkeskommune undergraver regjeringens asyl- og flyktningpolitikk når de belønner personer som oppholder seg illegalt i Norge med bedre velferdsgoder enn det nordmenn får?

Begrunnelse

Vestland fylkeskommune har valgt å bryte med Stortingets vedtak som slår fast at personer som oppholder seg illegalt i Norge kun skal ha rett på akutt helsehjelp. Vestland fylkeskommune velger å gi velferdstjenester som f.eks. gratis tannbehandling, noe de fleste andre i Norge må betale for selv. Undertegnende tok opp saken med statsråden i skriftlig spørsmål (dok. 15:3026 (2021-2022)) uten å få svar. Statsråden ønsket da ikke å kommentere velferdstilbudet til en enkelt fylkeskommune, derfor spør jeg nå om statsråden mener at dette undergraver politikken Stortinget og regjeringen har besluttet skal gjelde i hele Norge.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Som nevnt i mitt svar på spørsmål 3026 fra representanten av 4. oktober i fjor er det viktig at personer som ikke har krav på beskyttelse forlater landet for å sikre tilliten til asylinstituttet.
Når det gjelder hvilket tilbud Vestland fylkeskommune vil gi utlendinger med endelig avslag på asylsøknaden, er dette foreløpig ikke avklart.
Fordi det i debatten om helsehjelp til de som har fått avslag på sin søknad om opphold i Norge ofte skapes et bilde av at disse ikke har noen rettigheter vil jeg nevne at Helse- og omsorgsdepartementet har opplyst at alle som oppholder seg i Norge, har rett til øyeblikkelig hjelp fra den kommunale helse- og omsorgstjenesten og fra spesialisthelsetjenesten. Alle som oppholder seg i Norge, har videre rett til helsehjelp som er helt nødvendig og ikke kan vente. Det omfatter blant annet situasjoner der pasientens tilstand er slik at det mest sannsynlig i løpet av kort tid vil oppstå et behov for øyeblikkelig hjelp. Alle barn og gravide har i stor grad samme rett til helsehjelp, uavhengig av om oppholdet er lovlig eller ikke. Personer som er psykisk ustabile og utgjør en nærliggende og alvorlig fare for eget eller andres liv eller helse, har rett til psykisk helsevern også når de oppholder seg ulovlig i Norge. Alle som oppholder seg i Norge, har dessuten rett til svangerskapsavbrudd etter reglene i abortloven og smittevernhjelp etter smittevernloven.
Regelverket er samlet og tydeliggjort i forskrift 16. desember 2011 nr. 1255 om rett til helse- og omsorgstjenester til personer uten fast opphold i riket. Forskriften er ikke til hinder for å gi helsehjelp utover det personene har krav på, men det må være budsjettmessig dekning for tilbudet.
Fylkeskommunen skal sørge for at tannhelsetjenester, herunder spesialisttannhelsetjenester, i rimelig grad er tilgjengelige for alle som bor eller midlertidig oppholder seg i fylket. Fylkeskommunen må uansett følge prioriteringsrekkefølgen i tannhelsetjenesteloven § 1-3.
Helse- og omsorgsdepartementet har startet arbeidet med en gjennomgang for å sikre at rettighetene i forskrift om tjenester til personer uten fast opphold praktiseres etter intensjonen. Departementet har i den forbindelsen invitert Røde Kors og Kirkens Bymisjon, som sammen driver helsesentrene for papirløse migranter i Oslo og Bergen, til et møte der de kan gi innspill til hvordan en slik gjennomgang bør innrettes og gjennomføres.