Skriftlig spørsmål fra Lene Westgaard-Halle (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:964 (2022-2023)
Innlevert: 11.01.2023
Sendt: 12.01.2023
Besvart: 20.01.2023 av næringsminister Jan Christian Vestre

Lene Westgaard-Halle (H)

Spørsmål

Lene Westgaard-Halle (H): Når ser statsråden for seg å følge opp vedtaket og komme tilbake til Stortinget med forslag til oppfølging?

Begrunnelse

Før sommeren vedtok Stortinget at regjeringen skulle sende på høring en midlertidig forskrift i medhold av konkurranseloven § 14 om usaklig prisdiskriminering, og eventuelt andre bestemmelser om usaklig prisdiskriminering.
Dagligvaremarkedet har stor betydning i hverdagen til folk flest. Det er derfor viktig at markedet fungerer godt. Når konkurransen i dag ikke er god nok, er det viktig å iverksette tiltak som gjør at forbrukerne får et bedre tilbud, og at det blir enklere for nye aktører å etablere seg.
Dette var bakgrunnen for at opposisjonen vedtok at regjeringen, blant annet, skulle komme tilbake til Stortinget innen utgangen av 2022 med resultatene av denne høringen, og forslag til videre oppfølging. Vi skriver nå 2023, og foreløpig har det vært stille fra regjeringen.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Regjeringen har hatt mye oppmerksomhet på konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen siden vi tiltrådte. Mangel på konkurranse fører til høyere priser og dårligere utvalg for forbrukerne. I tillegg innebærer svekket konkurranse en fare for at bedrifter blir mindre effektive og innovative enn de kunne vært.
Jeg er bekymret for konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen av flere grunner. Noen få aktører dominerer store deler av markedet, og at det er vanskelig for nye aktører å etablere seg. Videre er det grunn til å stille spørsmål ved om hvordan prisdannelsen i markedet og prissignalisering fra aktørene påvirker konkurransen. Jeg kan forsikre representanten om at arbeidet med konkurranseforholdene i dagligvarebransjen er høyt prioritert i regjeringen. I løpet av 2022 har vi satt i gang en rekke tiltak, og flere skal vurderes.
Under et dagligvareseminar 10. mai 2022 varslet jeg fire tiltak for å sikre bedre maktbalanse i verdikjeden for mat:

- Forslag om å forby negative servitutter
- Utredning om egne merkevarer (EMV) og vertikal integrasjon
- Forslag om regulering av usaklig prisdiskriminering
- Markedsetterforskningsverktøy for Konkurransetilsynet

Den 31. mai 2022 fattet Stortinget 12 vedtak knyttet til dagligvarebransjen om blant annet usaklig prisdiskriminering, dagligvarekjedenes egne merkevarer (EMV), negative servitutter og mer åpenhet i verdikjeden for mat. Det var bredt flertall for disse tiltakene, inkludert regjeringspartiene. Representanten etterlyser oppfølging av vedtak nr. 612 fra behandlingen av Innst. 322 S (2021-2022), der regjeringen bes høre en midlertidig forskrift om usaklig prisdiskriminering, og komme tilbake til Stortinget innen utgangen av 2022 med resultatene fra høringen, og forslag til videre oppfølging.
Som oppfølging av dette vedtaket sendte regjeringen 25. oktober 2022 på høring to alternative forslag til regulering av prisdiskriminering. Felles for begge forslagene er at leverandører med vesentlig markedsmakt skal kunne dokumentere at eventuelle forskjeller i innkjøpspriser er saklig begrunnet. I tillegg ble muligheten for å gi Konkurransetilsynet et nytt markedsetterforskningsverktøy introdusert. Høringsfristen var 16. desember 2022. I tråd med anmodningsvedtak nr. 612 ble en foreløpig tilbakemelding sendt til Stortinget 21. desember 2022, i form av et brev til Stortingets næringskomité. Som det framgår av nevnte brev har vi mottatt 53 høringsinnspill som vi nå jobber med å gå grundig igjennom. Ettersom forslagene reiser komplekse spørsmål om handlingsrommet i EØS-avtalen, planlegger vi også å innhente en ekstern utredning om dette. Den videre oppfølgingen av forslagene har høy prioritet, og vil avhenge av blant annet høringsinnspillene og handlingsrommet i EØS-avtalen. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med sin endelige vurdering på egnet måte på et senere tidspunkt.
I brev av 21. desember 2022 redegjorde jeg også for de ulike grepene regjeringen har tatt, utover arbeidet med usaklig prisdiskriminering, knyttet til konkurranseforholdene i dagligvarebransjen. Vi har blant annet sendt et forslag om å forby negative servitutter og eksklusive leieavtaler som er egnet til å begrense konkurransen på høring, med høringsfrist 5. oktober 2022. Nærings- og fiskeridepartementet vurderer nå høringssvarene og videre prosess. Regjeringen har også lyst ut et kartleggingsoppdrag om vertikal integrasjon og kjedenes egne merkevarer. Oppdraget ble lyst ut 22. desember 2022, og fristen for ferdigstillelse er 1. juni 2023. Nærings- og fiskeridepartementet utreder også et nytt markedsetterforskningsverktøy til Konkurransetilsynet. Forslaget vil bli sendt på egen høring i vinter. I tillegg er Dagligvaretilsynet styrket med nesten 50 pst. i statsbudsjettet for 2023. Dette innebærer at Dagligvaretilsynet kan øke den faglige bemanningen, noe som vil gjøre det enklere å drive med målrettet veiledning og informasjonsarbeid overfor aktørene i dagligvarebransjen.
Konkurransetilsynet har over lang tid hatt stor oppmerksomhet om konkurranseforholdene i dagligvarebransjen. Tilsynet leverte blant annet en dagligvarerapport 14. desember 2022, som gir en god oversikt over tilsynets arbeid med konkurranseforholdene i dagligvarebransjen. Rapporten viser at det er behov for varige gode løsninger der de ulike utfordringene i dagligvarebransjen ses i sammenheng.
Regjeringen er bekymret for den høye prisveksten på mat og dagligvarer. Landbruks- og matministeren og jeg avholdt derfor møter med sentrale dagligvareaktører for å høre mer om årsakene til prisøkningen den 12. januar 2023. Samtidig ble ytterligere tre nye tiltak annonsert:
- Marginstudie
Det finnes i dag eksempler på at prisveksten på enkelte matvarer er høyere ut til forbruker enn ut fra produsent eller leverandør. Studien skal undersøke hvilke marginer de ulike delene av verdikjeden for dagligvarer har.
- Undersøkelse av prissignalisering
Konkurransetilsynet får i oppgave av regjeringen om å se nærmere på konsekvensene av dagligvareaktørenes prissignalisering.
- Utredning av prisdannelse i dagligvarebransjen
Dagligvareaktørene forhandler om innkjøpspriser to ganger i året med virkning fra 1. februar og 1. juli, kalt «prisvinduer». Utredningen skal gi kunnskap om hvordan måten aktørene forhandler på kan ha konsekvenser for prisdannelsen, og foreslå mulige tiltak.
Konkurranseutfordringene i dagligvarebransjen er komplekse, og jeg er opptatt av at det gjøres grundige vurderinger, slik at vi finner gode tiltak som bidrar til tøff konkurranse til det beste for forbrukerne. Jeg er glad at det er en bred tverrpolitisk interesse for å styrke konkurransen i dagligvarebransjen, og jeg ser fram til videre samarbeid med Stortinget om saken.