Seher Aydar (R): Hvor sikre er egentlig celleprøvene som tilbys kvinner i Norge, og hva vil helseministeren gjøre for å implementere testing som gir tryggere svar og lavere feilmargin?
Begrunnelse
TV2 fortalte nylig historien om Maren som er dødssyk med livmorhalskreft. Kvinner i Norge tilbys livmorhalsprøve, en celleprøve som skal fange opp celleforandringer, som et tiltak for å forebygge slike krefttilfeller. Maren Walvik Johansen er en av dem som har tatt celleprøven jevnlig for å ha mulighet til å fange opp kreft på et tidlig stadie. Hennes prøve viste tilsynelatende ingen forandringer. Likevel hadde hun kreft. Overlege Sveinung Sørbye ved Universitetssykehuset i Nord Norge er en av landets fremste eksperter på livmorhalskreft. Han sier til TV2 at det er vanskelig å se hva som er farlige celleforandringer, fordi prøvene fra kvinner mellom 25 og 34 i hovedsak vurderes med mikroskop. Videre forteller han at vi vet at halvparten av alle kvinnene med høygradige forstadier får beskjed om at celleprøven er normal, og det er ikke godt nok.
Kvinner som følger screeningprogrammet forventer at celleforandringer skal avdekkes. Når dette ikke skjer, kan det gi en falsk trygghet. Risikoen er at kvinner som burde oppsøkt helsevesenet, ikke gjør det fordi de føler seg ivaretatt med celleprøven.
Kvinnehelse er et område som har blitt nedprioritert over mange år. Dette er nok et eksempel. Og det er svært alvorlig. Det finnes andre metoder for å oppdage celleforandringer og livmorhalskreft. Rødt lurer på hva som gjøres på dette feltet.