Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:973 (2022-2023)
Innlevert: 12.01.2023
Sendt: 12.01.2023
Besvart: 20.01.2023 av kunnskapsminister Tonje Brenna

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Er det riktig forstått at ansatte i private barnehager (med bakgrunn i Utdanningsdirektoratets brev av 09.01 til PBL) risikerer at barnehagene som de jobber i ikke får kompensert deres faktiske reelle tariff-festede pensjonsutgifter dersom de ansatte følger statsrådens råd gjengitt ovenfor og forhandler frem en ny avtale, fordi en slik avtale vil være inngått etter 1. januar 2019 og flere kommuner dermed mener at de ikke er i posisjon til å søke om noe dekning utover pensjonstilskuddet?

Begrunnelse

På et spørsmål fra meg i gårsdagens ordinære spørretime svarte statsråden blant annet:

"Til spørsmålet på om hva jeg vil anbefale de som jobber i de private barnehagene, så tror jeg bare jeg vil nøye meg med å si at jeg anbefaler de å gjøre akkurat det de gjorde, nemlig å stå på krav, forhandle frem en ny god pensjonsavtale, en avtale som er inngått etter at statsbudsjettet er lagt frem, men som likevel barnehagene mente det var mulig å betale for. Sånn sørger vi for gode arbeidsvilkår og sånn sørger vi for trygge arbeidsplasser."

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: I statsbudsjettet for 2022 ble pensjonspåslaget for private barnehager nedjustert fra 13 til 10 prosent. Samtidig ble det innført en overgangsordning for enkeltstående barnehager fordi disse har mindre handlingsrom til å tilpasse seg et inntektsbortfall. Formålet med endringen var at pensjonstilskuddet skulle bli mer målrettet og i tråd med barnehagenes faktiske utgifter. 90 prosent av barnehagene fikk mer i pensjonstilskudd enn de faktisk brukte på pensjon før påslaget ble redusert.
Barnehager som ikke får dekket pensjonsutgiftene sine gjennom påslaget, kan etter søknad få dekket utgifter oppad begrenset til kommunens egne pensjonsutgifter. Forutsetningen for å være omfattet søknadsordningen er at barnehagen har en pensjonsavtale som er inngått før 1. januar 2019. Skjæringspunktet for avtaler som omfattes av søknadsordningen ble foreslått av den forrige regjeringen da den i 2019 sendte på høring et forslag om å nedjustere påslaget. Tidspunktet ble valgt slik at barnehager som hadde inngått nye pensjonsavtaler med utgangspunkt i det tidligere regelverket fortsatt skulle få dekket sine pensjonsutgifter. Samtidig skulle det ikke være mulig å tilpasse seg nytt regelverk ved å inngå nye pensjonsavtaler og få kostnadene dekket av staten.
Jeg har fått innspill om at det er uklart om den nye pensjonsavtalen til PBL faller inn under søknadsordningen for barnehager med høye pensjonsutgifter, fordi den er inngått etter 1. januar 2019. Utdanningsdirektoratet har nylig gjort en vurdering av avtalen på bakgrunn av en henvendelse fra PBL. Direktoratet ønsker ikke å uttale seg om avtalen på generelt grunnlag, og mener det må gjøres en konkret vurdering i kommunene av hver enkelt søknad.
Jeg vil samtidig vise til at PBL visste at forrige regjering hadde sendt på høring et forslag om å nedjustere påslaget og innføre et nytt skjæringstidspunkt for søknadsordningen, da de etter flere år med forhandlinger inngikk en ny pensjonsavtale med de ansatte høsten 2019. Det må derfor legges til grunn at den nye avtalen ble fremforhandlet innenfor rammene av forventede endringer i tilskuddsregelverket.
I fjor høst streiket ansatte i private barnehager fordi de mente at PBL hadde gått tilbake på tidligere løfter. Utfallet av streiken ble som kjent en enighet om en ny pensjonsløsning. Denne løsningen ble fremforhandlet innenfor rammene av gjeldende søknadsordning og pensjonspåslag på 10 prosent. PBL har selv uttalt er det er en avtale som barnehagene har økonomi til å bære.
Som jeg beskrev i spørretimen forrige uke, vil regnskapene for 2022 som private barnehager rapporterer inn til Utdanningsdirektoratet bli tilgjengelige til høsten. Da vil vi få et bedre grunnlag for å vurdere hvor godt pensjonstilskuddet har truffet i 2022.
Regjeringen er i gang med en større gjennomgang av finansieringssystemet for private barnehager. I dette arbeidet ser vi nærmere på hvordan private barnehager blir kompensert for pensjonsutgifter. Gjennomgangen av regelverket skal være klar innen utgangen av 2023.