Skriftlig spørsmål fra Abid Raja (V) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:987 (2022-2023)
Innlevert: 12.01.2023
Sendt: 13.01.2023
Besvart: 20.01.2023 av kunnskapsminister Tonje Brenna

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Hvilke grep vil regjeringen ta for å sikre tilstrekkelig kontroll og tilsyn med hjemmeundervisning, for å sikre at alle elever får den opplæringen de har rett på?

Begrunnelse

Ifølge Utdanningsdirektoratet får for tiden 247 elever undervisning i sine egne hjem. Det stilles ingen krav til foreldrenes kompetanse, og det er ingen krav om at elevene skal ha noen form for vurdering. Opplæringsloven § 14–3 gir kommunene rett og plikt til å føre tilsyn med barn som har privat hjemmeundervisning. Et tilsyn skal se til at undervisningen tilsvarer den som blir gitt på offentlig skole, men kommunene avgjør selv hvordan tilsynet med hjemmeskole skal organiseres. Det stilles ingen krav til hvor mange tilsyn som skal gjennomføres i løpet av et skoleår, eller til at tilsynsføreren skal møte barna.
Bergens tidende og Aftenposten fortalte før jul historien om «Mathias». Tenåringen hadde aldri gått på skolen, men fikk hjemmeundervisning av moren. Han ble funnet alvorlig underernært i en leilighet i Bergen i fjor. Avisene har senere avdekket at flere av landets største kommuner, inkludert Oslo, ikke kan svare på hvor ofte de har hatt tilsyn de siste årene. Minst tre kommuner har ikke ført tilsyn med elever i løpet av et helt skoleår. En av dem er Bergen, landets nest største kommune.
At det er mange barn i Norge som ikke får opplæring i skolen, men som vi antar får privat hjemmeundervisning, uten at vi vet om det føres tilsyn med opplæringen, er uholdbart.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Skolen er viktig for barns læring og utvikling, både i undervisningen og i friminuttene. Skoledagen gir både faglig læring, sosial læring, struktur, rammer, mulighet for lek og vennskap. I de aller fleste tilfeller vil det være til barns beste å få gå på skolen sammen med andre barn.
Foreldres mulighet til å undervise egne barn er forankret i menneskerettskonvensjoner og det må derfor være en åpning for dette i nasjonalt regelverk. Det er regler om hjemmeundervisning i opplæringsloven, blant annet regler om tilsyn. Kommunen har både en rett og en plikt til å føre tilsyn med hjemmeundervisning, jf. opplæringsloven § 14-3. Kommunene må gjennom sin plikt til å føre tilsyn forsikre seg om at barnet får oppfylt sin rett til grunnskoleopplæring og at opplæringen som gis, oppfyller kravene i loven.
For å vurdere om barnet får en opplæring i tråd med regelverket må den som fører tilsyn, vurdere om det er nødvendig å møte eleven under tilsynet. Kommunen kan som ledd i tilsynet kalle inn barn som får hjemmeundervisning til særskilte prøver. Dersom barna ikke får en opplæring i tråd med regelverket, kan kommunen kreve at barnet heller går på skolen. Dette følger av opplæringsloven § 14-3.
For å sikre at barn får oppfylt sin rett til opplæring er det helt avgjørende at kommunen fører tilsyn og at avvik oppdages og rettes opp. Det er viktig at kommunene er bevisste sitt ansvar og har gode rutiner for dette.
Det er kommunens egen risikovurdering som bestemmer hvilken frekvens og hvilket omfang tilsynet skal ha. Kommunen skal løpende vurdere om det er behov for et nytt tilsyn, basert på en vurdering av risikoen for at barnet ikke får den opplæringen det skal ha.
Det føres ikke tilsyn med om foreldene har forutsetninger for å undervise egne barn, men det føres tilsyn med at barna får en opplæring i tråd med regelverket. Det legges til grunn at det vil oppdages gjennom tilsynet om barnet får en slik opplæring og dermed også om foreldrene har forutsetning for å undervise egne barn.
Jeg er klar over at det vil være vanskeligere å ha kontroll med barn som ikke går på skolen, og det bekymrer meg. Jeg vil imidlertid vise til at alle offentlig ansatte og en rekke private yrkesutøvere med profesjonsbestemt taushetsplikt, har plikt til å melde fra til barnevernet hvis de er alvorlig bekymret for et barn. Den som fører tilsyn med hjemmeundervisningen eller for eksempel møter barnet i helsevesenet, har derfor en slik plikt.
Regjeringen jobber med å lage en ny opplæringslov og i dette arbeidet vil reglene som gjelder for hjemmeundervisning bli vurdert.