Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:981 (2022-2023)
Innlevert: 12.01.2023
Sendt: 13.01.2023
Besvart: 20.01.2023 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Hva vil kulturministeren gjøre for å sørge for strømstøtte til idretten generelt og til is-idretter og Vikingskipet spesielt?

Begrunnelse

Mandag 9/1 hadde Hamar Arbeiderblad en fantastisk førsteside med bilde fra tribuna i Vikingskipet med en jublende gjeng med skøyteentusiaster. Overskriften til bilde var «Idrettsfest i byen». Det var bla EM på skøyter i Vikingskipet. Det var en stor fest som ikke bare var inne i Vikingskipet, men også rundt i hele Hamar sentrum, både dag og natt.
Mens hollandske musikere bidro til musikalsk stemning og stor entusiasme for folk flest som koste seg på byen, så var det norske utøvere som bidro til stor entusiasme og idrettsglede inne i Vikingskipet. Norske skøyteløpere sørget for god stemning og mye jubel da de sikret seg flere medaljer.
Det er ingen tvil om at Vikingskipet er viktig for Hamar og at det bidrar til økt handel, liv og aktivitet i byen. Men Vikingesipet er også viktig for Norge. Vikingskipet er tross alt et nasjonalanlegg for skøyter. Det setter Norge og norsk skøyteidrett på verdenskartet.
Men unødvendig og unaturlig høye strømpriser har skapt stor usikkerhet om fortsatt skøyteaktivitet i Vikingskipet. Dessverre så har manglende strømstøtte fra Ap/Sp regjeringen bidradd til spekulasjoner, usikkerhet og frykt for at forrige helgs EM på skøyter i Vikingskipet ble det siste.
Hamar kommune har hatt flere møter og henvendelser til Ap/Sp regjeringen om hjelp til strømstøtte i Vikingskipet, men foreløpig har det ikke gitt resultater.
Situasjonen i Vikingskipet er dessverre ikke unik. Idretts Norge sliter med store problemer pga. høye strømpriser. Hall etter hall og ishall etter ishall hele Norge rundt har tilsvarende problemer som Vikingskipet. I Innlandet så er det spesielt krevende for Curlinghallen i Stange, Fjellhallen på Gjøvik og Ishockey hallene på Lillehammer.
Pga. at Ap/Sp regjeringen ikke ønsker å bidra med strømstøtte må idrettstilbud reduseres og flere av anleggene vil bli tvunget til å stenge, om de ikke får ekstra økonomisk støtte. Det vil være et stort tap for idretten i Norge. Men den største taperen er barn og unge som driver med idrett rundt omkring i hele landet. Det er rett og slett ikke en rik oljenasjon som Norge verdig at barn og unge ikke har råd og mulighet til å drive med idrett og spesielt is-idrett.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Det er allerede etablert en strømstøtteordning for frivillig sektor, hvor foreninger og idrettslag som er registrert i Frivillighetsregisteret kan søke om støtte. Kultur- og likestillingsdepartementet har ansvaret for denne støtteordningen. Jeg har vært tydelig på at dette vil videreføres så lenge det er behov for det. Regjeringen var tidlig på banen i denne saken, og helt siden desember 2021 har idrettslag og foreninger fått støtte til å dekke en andel av strømregningene sine. I perioden desember 2021 – juni 2023 er det bevilget over 1,3 mrd. kroner til dette formålet. Ordningen for frivillig sektor følger ordningen for husholdninger, og i perioden oktober 2022 – mars 2023 er støttenivået på rekordhøye 90 prosent av gjennomsnittlige strømpriser over 70 øre per kWt. I tillegg er det bevilget 15 mill. kroner for å støtte idrettslag som har hatt vesentlig økte kostnader til gass i 2022. Ingen andre enn idretten får støtte til økte gasskostnader.
Strømutgifter til kommunal eide bygg dekkes ikke av frivilligheten sin ordning. Mens det er som kjent kommunaldepartementet som følger opp kommunal sektor. Det er ikke etablert særskilte strømstøtteordninger til kommuner og verken Frp eller noen andre partier har foreslått støtteordninger til kommunalt eide bygg.