Skriftlig spørsmål fra Aleksander Stokkebø (H) til finansministeren

Dokument nr. 15:983 (2022-2023)
Innlevert: 12.01.2023
Sendt: 13.01.2023
Besvart: 20.01.2023 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Aleksander Stokkebø (H)

Spørsmål

Aleksander Stokkebø (H): Hvor mange av arbeidstakerne i Rogaland er omfattet av regjeringens økning i arbeidsgiveravgift, i andel og antall, hva vil den økte avgiften samlet sett utgjøre for bedriftene i Rogaland i inneværende år, og kan statsråden forsikre oss om at avgiftsøkningen blir fjernet i statsbudsjettet for 2024?

Begrunnelse

Regjeringen øker skatten på å holde folk i jobb gjennom arbeidsgiveravgiften, for alle inntekter over kroner 750 000.
Høyre har i vårt alternative budsjett foreslått å fjerne økningen.
Jeg ber i denne sammenheng om at departementet etter beste evne, med nødvendige forbehold, gir et anslag for hva regjeringens avgiftsøkning i praksis betyr for Rogalands næringsliv.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: På bestilling fra Høyres stortingsgruppe publiserte SSB 8. november artikkelen «De fleste jobber i oljeindustrien får økt arbeidsgiveravgift». Artikkelen inneholder en oversikt over hvordan den ekstra arbeidsgiveravgiften på lønn mv. over 750 000 kroner vil fordele seg på ulike fylker og næringer.
Statistikken viser stor variasjon i hvordan den ekstra arbeidsgiveravgiften slår ut for ulike fylker og næringer. Arbeidsgivere i fylker og næringer der arbeidstakerne har et høyt lønnsnivå, vil betale relativt mer i ekstra arbeidsgiveravgift enn områder med lavt lønnsnivå. SSBs statistikk viser for eksempel at en stor del av provenyet vil komme fra kategorien bergverksdrift og utvinning, som i stor grad er dominert av olje- og gassnæringen. Ettersom mange arbeidstakere i Rogaland jobber i denne bransjen er det sannsynlig at arbeidsgivere i Rogaland gjennomgående vil betale mer i ekstra arbeidsgiveravgift per sysselsatt enn arbeidsgivere i andre fylker.
Den ekstra arbeidsgiveravgiften er et situasjonstilpasset tiltak begrunnet med det stramme arbeidsmarkedet og behovet for inndekning av ekstraordinært store utgifter i statsbudsjettet for 2023. I tillegg kan den ekstra arbeidsgiveravgiften bidra til sterkere omfordeling av inntekter. I arbeidet med statsbudsjettet for 2024 vil regjeringen vurdere mulig fjerning eller utfasing av den ekstra arbeidsgiveravgiften.