Skriftlig spørsmål fra Abid Raja (V) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:992 (2022-2023)
Innlevert: 13.01.2023
Sendt: 13.01.2023
Besvart: 20.01.2023 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Hva er årsaken til at det ikke er foreslått noen satsning på høyere yrkesfaglig utdanning i Langtidsplanen, og hva planlegger regjeringen å gjøre for å sikre at denne formen for utdanning får den oppmerksomheten og støtten den fortjener?

Begrunnelse

Høyere yrkesfaglig utdanning er en viktig form for utdanning som gir mange mulighet til å få kompetanse innen ulike fagområder, slik som teknologi, bygg og anlegg, helse og omsorg, med mer. Yrkesfaglig utdanning kan være en vei inn i arbeidslivet for mange unge mennesker, og kan bidra til å øke kompetansen i samfunnet og styrke næringer som trenger kvalifiserte fagarbeidere.
Imidlertid fremstår det i regjeringens forslag til Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning 2023-2032 som at det ikke er noen særskilte satsninger på høyere yrkesfaglig utdanning. I planen er det kort redegjort for sektoren, men det varsles ingen planer for videreutvikling eller satsning på høyere yrkesfaglig utdanning.

Ola Borten Moe (Sp)

Svar

Ola Borten Moe: Langtidsplanen skal sette kursen for politikkutviklingen og investeringene i forskning og høyere utdanning. I langtidsplanen gir regjeringen uttrykk for hva den fra et nasjonalt perspektiv mener det er særlig viktig å prioritere for disse sektorene de kommende årene.
Høyere yrkesfaglig utdanning er helt sentralt for å tilby fleksible og arbeidsrettede utdanningstilbud som kan svare på utfordringene med for eksempel grønt skifte, digitalisering og eldrebølge. Det er også derfor Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning 2023–2032 viser til fagskolesektoren. Regjeringen vil gi fagskolene en viktigere rolle i arbeidet med livslang læring og prioritere en utvikling av kvaliteten og tilbudet for å møte fremtidens kompetansebehov.
Kapasitetsvekst vurderes i forbindelse med de årlige statsbudsjettene. I 2023 har regjeringen prioritert midler til 500 nye studieplasser til fagskolene. Dette er en solid satsning i en viktig sektor, og denne satsingen vil sikre enda flere tilgang til utdanninger skreddersydd til arbeidsmarkedets behov.
Prioriteringene for tilbudene i høyere yrkesfaglig utdanning er ikke nødvendigvis identiske med de som angår forskning og høyere utdanning. Vi ønsker å utvikle fagskoleutdanningene på egne vilkår og premisser, slik at de i arbeidsdeling med universitet- og høyskoleutdanningene kan bidra til å dekke samfunnets kompetansebehov. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med forslag til videreutvikling av sektoren, og vil i dette sikre god sammenheng i politikken for de ulike delene av utdanningssystemet.
Allerede denne våren vil vi legge fram en melding til Stortinget om kompetansebehov på kort og lang sikt. I meldingen vil vi stake ut retning for den videre politikken for å dekke arbeidslivets behov for kompetanse. Høyere yrkesfaglig utdanning er et viktig virkemiddel for å dekke fremtidige kompetansebehov, og meldingen vil gi en retning for den videre utviklingen av fagskolesektoren.