Skriftlig spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:1016 (2022-2023)
Innlevert: 16.01.2023
Sendt: 16.01.2023
Besvart: 20.01.2023 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Kan statsråden redegjøre for departementets vurdering av hvilke konsekvenser det må forventes for en privat drevet lufthavn som Torp, og for Avinor som bruker overskuddet fra de store flyplassene til å drifte de små, når det heller ikke kan selges «full» tobakkskvote til passasjerer bosatt utenfor Norge?

Begrunnelse

Finansdepartementet har på sine nettsider en nyhetssak med tittel «Endring i vareførselsreglene» publisert 21. desember 2022. Det fremgår bl.a. at:

«Fra 1. januar 2023 kan personer bosatt i Norge ta med 100 sigaretter, 125 gram andre tobakksvarer (for eksempel snus eller rulletobakk) eller 100 gram andre nikotinvarer og 100 sigarettpapir, avgiftsfritt som reisegods ved ankomst fra utlandet til Norge. Dette blir også mengden som kan selges til reisende fra tax free-utsalg ved ankomst til Norge.»

Siste setningen referert foran må antas å påvirke omsetningen på taxfree ved ankomst til Norge langt ut over halvering av tobakksalget, da utenlands bosatte passasjerer som ønsker å kjøpe full tobakkskvote ikke vil kjøpe tobakksvarer ved ankomst i det hele tatt. Videre må det antas at disse da også i stor grad også vil gjøre unna kjøp av f.eks. alkoholvarer og annet ved avreiseflyplassen, sammen med tobakkskvoten.
Spørsmålet gjelder spesielt konsekvensene av at reisende, kanskje særlig de som reiser jevnlig, må antas å ville kjøpe både full tobakkskvote og derfor også kvoten for alkohol på avreiseflyplassen, i stedet for ved ankomst på f.eks. Torp.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Med virkning fra 1. januar 2023 ble kvoten for tobakksvarer som kan innføres avgiftsfritt som reisegods, halvert. Ny kvote er 100 sigaretter eller 125 gram andre tobakksprodukter og 100 sigarettpapir. I endringen inngår også en halvering av kvotene for væske med nikotin til e-sigaretter og andre nikotinvarer. I tråd med Konvensjon 4. juni 1954 tillates turister å innføre 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer avgiftsfritt, som reisegods.
Volumet tobakksvarer som kan selges på tax free-utsalg på lufthavn ved ankomst til Norge, er strammet inn tilsvarende som kvoten for reisegods. Innstramming av salget på ankomst omfatter også salg til turister. Hva som kan selges til den enkelte reisende på tax free-utsalg ved avreise på lufthavn, berøres ikke av endringen.
Provenyanslag ved endring av kvotene for tobakksvarer, er svært usikkert. I departementets beregning er det lagt til grunn at halvering av kvoten for tobakksvarer gir halvering av tax free-salget av tobakksvarer ved ankomst på lufthavnene. I dette ligger en antagelse om at dersom enkelte turister ved reiser hit velger å kjøpe tobakksvarer på avreiseflyplassen, får det liten betydning for samlet tax free-salg av tobakksvarer i Norge. Selv om det isolert sett kan være ønskelig å handle alle varer på ett sted, virker det lite sannsynlig at mange turister vil velge å ha med seg alkohol på flyet, fremfor å kjøpe lett tilgjengelig alkohol ved ankomst. Jeg støtter derfor ikke representanten Listhaugs antagelse om at innstramming i kvotene for turister vil «påvirke omsetningen på tax free ved ankomst til Norge langt ut over halvering av tobakksalget».
Ordningen med tax free-utsalg på lufthavner har stor betydning for Avinors økonomi og bidrar til å finansiere drift og investeringer ved Avinors flyplasser. Tax free-salget av tobakksvarer ved ankomst utgjør en begrenset del av tax free-omsetningen på Avinors lufthavner.
Det er grunn til å tro at todelingen på Tax free er ganske likt på f.eks. Torp som på Avinor sine flyplasser.