Bård Hoksrud (FrP): Er helseministeren enig i at dette må bety at norske pasienter som får avslag på å ta i bruk nye behandlinger, medisiner eller utstyr heretter kan reise til andre EU/EØS land for å få behandling der, betalt av HELFO i Norge?
Begrunnelse
Norske pasientrettigheter har stått på stedet hvil siden 90-tallet. Fusa-dommen i høyesterett i 1990 var sist gang pasientrettigheter ble prøvet for høyesterett. Veldig mye har skjedd i norsk helsevesen og medisinsk utvikling siden den gang.
I 2022 bestemte EFTAs overvåkingsorgan ESA for å se nærmere på norsk regelverk etter en rekke klager, da særlig som en følge av avslag på søknad om å få dekket helsehjelp i utlandet.
ESA mente at norsk regelverk ikke var i tråd med EØS-regelverket ettersom EØS reglene ikke ble gitt forrang over pasient- og brukerrettighetsloven(PBRL). Den 25. november 2022 ble det norske regelverket endret av kongen i statsråd slik at EØS-regelverket nå har forrang på PBRL.
ESA var av den oppfatning at de norske reglene for å få behandling i utlandet var for strenge og konkluderte med at: by maintaining a system for seeking access to in-patient treatment in other EEA States in which it is very difficult for the competent institutions and bodies to apply the correct rules correctly, and which makes it impossible or excessively difficult for patients to identify, understand and effectively enforce their rights under EEA law, Norway has created a state of ambiguity and lack of legal certainty which is not in compliance with Articles 3 and 36 EEA and Article 20 of Regulation 883/2004.
Fremskrittspartiet er av den oppfatning at dette må bety at når norske pasienter nå ikke får tilgang på medisiner, behandlinger og utstyr som en følge av et nei i beslutningsforum så må de heretter kunne reise til utlandet å få slik behandling dekket av HELFO.