Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1046 (2022-2023)
Innlevert: 17.01.2023
Sendt: 18.01.2023
Besvart: 23.01.2023 av barne- og familieminister Kjersti Toppe

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil statsråden sikre at alle opplysninger om denne og lignede adopsjonssaker kommer frem, at eventuelle straffbare forhold blir forfulgt, og at det foretas en ekstern granskning?

Begrunnelse

For 2 år siden spurte jeg daværende familieminister om han ville undersøke nærmere om barn adoptert til Norge var blitt tatt fra sine foreldre på ulovlig vis, og om han ville undersøkelse eller granske forholdene. Dessverre stilnet debatten raskt selv om det var bekymringer for at problemstillingen ville gjelde flere.
Granskningen nåværende regjering ønsker gjennomført er intern, noe som har møtt kritikk.
Nå har en serie oppslag i VG fortalt den sjokkerende historien om adoptivjenta Camilla. Det fremkommer ganske oppsiktsvekkende sider ved historien. Ikke bare har hun blitt utsatt for kidnapping og menneskehandel i sitt hjemland Ecuador, men er også tilsynelatende grovt sviktet av norske myndigheter, som i verstefall har forsøkt å kjøpe seg ut av situasjonen. At norsk UD skal ha bidratt til avlat i en slik sak bør være et krystallklart signal på at det selvsagt må foretas en ekstern granskning av denne saken, men også av andre evt. saker fra f.eks. 80-tallet.
I den siste VG saken fra 17. januar viser det det seg at norske myndigheter som ikke har villet innrømme ulovligheter, har dekket bla reiser til Ecuador, psykologhjelp og telefonregninger for Camilla og hennes adoptiv familie.
Barneministeren har tidligere selv omtalt Camillas sak som menneskehandel og en kriminell handling. Nå fremkommer det at hennes eget departement har vært innblandet i saken.
En full ekstern gransking bør finne ut både hva som har skjedd, om det har blitt begått straffbare forhold av norske myndigheter eller enkeltpersoner, og hva som ble gjort etter alarmen gikk og hva som ble gjort for å forhindre at slikt skulle skje igjen. Det at norske myndigheter har vært involvert i grove menneskerettighetsbrudd og alvorlig kriminalitet som med handel med barn kan ikke tas lett på. Av åpenbare grunner må denne granskning gjøres av eksterne når tilliten til en intern granskning ikke er det samme. Hver stein må snus for å for å gi Camilla svar og ikke minst fortjener offentligheten å vite om staten Norge bevist har deltatt å stjele barn.

Kjersti Toppe (Sp)

Svar

Kjersti Toppe: Regjeringa bestemte før jul i fjor at det skulle setjast i gang ei offentleg gransking av historiske utanlandsadopsjonar. Granskinga skal bidra til at vi har eit trygt og sikkert system for adopsjon i Noreg.
Fleire andre land har allereie gjennomført granskingar, og etter mi vurdering var det på tide at også Noreg tok dette ansvaret. Granskinga skulle starte med at Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) gjorde ein gjennomgang av utanlandsadopsjonar på systemnivå, også på bakgrunn av informasjon som er kommen fram i andre land sine granskingar. Eg har heile tida vore open for å gjennomføre ei ekstern gransking i oppfølginga av dette.
Historiane til dei adopterte som har stått fram i media den siste tida har sjølvsagt gjort stort inntrykk. Eg har hatt møte med fleire av dei adopterte sine organisasjonar, og har oppfatta at ekstern gransking har vore eit tydeleg krav. Fleire har tatt til orde for at dei ikkje har tillit til ei gransking i regi av Bufdir, og det er viktig for meg at denne granskinga har legitimitet. Difor set eg i gang den eksterne granskinga straks.
Regjeringa vil kome tilbake til mandat, samansetning og tidsaspektet.
Eg har i år også prioritert å få på plass eit betre etteradopsjonstilbod i Bufdir. Dette inkluderer mellom anna ei forsterka teneste for bistand til søk etter biologisk opphav, ei kompetanseteneste for adopterte og familiane og foreldrestøttande kurs for adoptivfamiliar.