Skriftlig spørsmål fra Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1080 (2022-2023)
Innlevert: 20.01.2023
Sendt: 20.01.2023
Besvart: 30.01.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Lan Marie Nguyen Berg (MDG)

Spørsmål

Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Hva vil behandlingstilbudet i de regionale tilbudene for kjønnsinkongruens som skal opprettes fremover inneholde, og hvordan vil helseministeren sikre kvaliteten i tilbudene?

Begrunnelse

Etableringen av regionale behandlingstilbud for personer med kjønnsinkongruens har latt vente på seg, og i de fleste helseregioner er det fortsatt ikke et tilbud på plass, tre år etter at helseforetakene fikk dette i oppdrag fra daværende helseminister. Det er fortsatt uavklart hva tilbudene konkret vil inneholde, og det har lenge vært usikkerhet blant brukerorganisasjonene omkring prosessene de ulike helseforetakene har benyttet for å komme frem til innholdet i de regionale tilbudene.
I sitt svarbrev til Helse- og omsorgskomiteen i forbindelse med Dokument 8:276 S (2021–2022) skriver helseministeren at det i hovedsak vil tilbys veiledning og støtte ved de regionale behandlingssentrene, men at det på sikt er et mål å tilby hormonbehandling. Helseministeren skriver også at for de helseforetakene som enda ikke har opprettet tilbud (Helse Vest, Helse Midt-Norge og Helse Nord) “vil innholdet i tjenesten defineres og konkretiseres gjennom det pågående prosjektet «Helhetlig behandlingstilbud for barn og unge med kjønnsinkongruens» ledet av kompetansenettverket InnoMed.”
Representanten er blitt kjent med at foreningen FRI og Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens i desember 2022 sendte en bekymringsmelding til ledelsen ved Helse Vest og Helse Nord angående prosessen ledet av InnoMed. Organisasjonene påpeker i brevet at tittel og mandat for prosjektet har vært endret underveis, fra å gjelde alle aldersgrupper til å gjelde barn og unge. Organisasjonene viser også til at workshops avholdt som del av prosessen har inkludert politiske organisasjoner uten brukertilknytning (GENID og WDI), og at det har opplevdes svært krevende for brukerrepresentanter å delta i workshopper der enkelte av deltagerne motsetter seg selve opprettelsen av tilbudet.
Representanten etterspør derfor en mer konkret status på innholdet i de regionale tilbudene som er under etablering, og hvordan helseministeren vil forsikre seg om at innholdet er i tråd med faglige kvalitetskriterier.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Hovedtrekkene i det regionale behandlingstilbudet for personer med kjønnsinkongruens ble i høst skissert av de regionale helseforetakene, jf. oppdraget fra Helse- og omsorgsdepartementet i revidert oppdragsdokument for 2022 om å avklare innholdet. Dette ble redegjort for i svaret på Dokument 8:276 S (2021-2022) som representanten Berg viser til. Departementet har innhentet oppdatert informasjon fra Helse Vest RHF, Helse Midt-Norge RHF og Helse Nord RHF om det videre arbeidet med organisering, faglig innhold og plan for oppstart av tilbudene. Forløpsprosjektet med prosessveiledning fra Innomed står foran en piloteringsfase hvor pasientforløpet vil bli testet ut. Prosjektet ledes av Helse Vest RHF i samarbeid med Helse Nord.
De tre regionale helseforetakene viser til at det gjennom høsten er gjort et omfattende arbeid med workshops, intervjuer, drøftinger og gjennomgang av anbefalingene i den nasjonale faglige retningslinjen for kjønnsinkongruens. Basert på dette er det anbefalt at følgende oppgaver bør ligge til et regionalt senter: hjelp til utforsking av kjønnsidentitet, foreldrestøtte, individuell kartlegging og oppfølging av pasientens psykososiale behov, veiledning/tilpasning av hjelpemidler, koordinering av barn og unges forløp og oppfølging, utstrakt samarbeid med den nasjonale behandlingstjenesten i tråd med føringer gitt i Veileder for nasjonale tjenester i spesialisthelsetjenesten § 4-2, og oppfølging av hormonbehandling startet opp av Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens (NBTK). Foretakene viser til at nevnte oppgaver forutsetter at de regionale sentrene får tilgang på nødvendig kompetanse. Det arbeides for tiden med ansettelsesprosesser i alle tre regioner.
Helse Sør-Øst RHF har kommet lengst med etablering av sitt regionale tilbud. Det opplyses på nettsidene til Sykehuset i Vestfold at behandling skal basere seg på en individuell vurdering og ut fra pasientens ønsker og behov, og at relevante tilbud kan være behandling i grupper og individuelt, nettverks- og familiesamtaler, utprøving og rekvisisjon av hjelpemidler, virkelighetserfaring (VE) og sexologisk rådgivning, samt rådgivning om endring av juridisk kjønn. Regionalt senter kan også bistå i prosessen med henvisning og oppfølging når en er under utredning og behandling ved NBTK ved Oslo universitetssykehus.
Til spørsmålet om hvordan kvaliteten i behandlingstilbudet skal ivaretas viser alle de regionale helseforetakenes tilbakemeldinger i denne saken at kravet til faglig forsvarlighet kombinert med et lite utviklet og usikkert kunnskapsgrunnlag, gjør det nødvendig å bygge de regionale funksjonene gradvis opp – i takt med opparbeidelse av erfaring, kunnskap og tilgang på fagkompetanse. Den nasjonale retningslinjen for kjønnsinkongruens skal legges til grunn og brukerorganisasjonene skal involveres i arbeidet.